Rabobank: Toekomstperspectief voor vermeerderaars positief
'Vraag naar broedeieren van Rusland blijft en export naar het Midden-Oosten, Azië en Afrika kansrijk'
De Nederlandse vleeskuikenouderdierensector is sterk afhankelijk van de export. 36 procent van de in Nederland geproduceerde broedeieren wordt geëxporteerd. Bovendien exporteren Nederlandse kuikenbroeders nog veel kuikens naar vooral Duitsland en België. België (30 procent), Duitsland (22 procent) en Rusland (25 procent) zijn samen de grootste afnemers van Nederlandse broedeieren.
Rusland is al jaren een zeer belangrijke exportmarkt voor Nederlandse broedeieren. Van alle export van Nederlandse broedeieren buiten de Europese Unie gaat zo’n 80 procent naar Rusland.
Rusland
Rusland wil graag zelfvoorzienend worden in de productie van broedeieren. De Rabobank verwacht dat dit op korte en middellange termijn niet lukt. „De productie van broedeieren in Rusland is niet zo efficiënt al in Nederland. Zo zijn de technische resultaten gemiddeld genomen veel slechter dan in Nederland, dat qua pluimveevleesproductie het meest efficiëntste land ter wereld is. Ook krijgt Rusland de hoogpathogene vogelgriep moeilijk onder controle. Daardoor zijn veel grote vleeskuikenouderdierenbedrijven geruimd de afgelopen jaren. Bovendien zijn er door allerlei omstandigheden een paar grote vermeerderingsbedrijven in Rusland failliet gegaan. Het zelfvoorzienend worden in broedeieren van Rusland gaat dus met horten en stoten. Hoewel het land de ambitie houdt om zelfvoorzienend te worden in broedeiproductie verwachten we dat Rusland de komende vijf tot tien jaar broedeieren moet blijven importeren. Het Nederlandse broedei blijft vanwege zijn goede uitkomstpercentage en kuikenkwaliteit gewild in het land.”
De Rabobank verwacht dat Rusland eerder zelfvoorzienend wordt in de productie van pluimveevlees omdat het houden van vleeskuikens hen beter af gaat dan het houden van vleeskuikenouderdieren. „Door de uitbraken van Afrikaanse Varkenspest in China en de ligging van Rusland is de export van pluimveevlees naar China een kans voor Rusland”, schetst Mulder.
Meer concurrentie
Nederland was jarenlang veruit de grootste exporteur van broedeieren ter wereld. De laatste jaren ondervindt ons land concurrentie van België en Duitsland. Nederland exporteert 18 procent van alle broedeieren uit de EU, België 16 procent en Duitsland 14 procent.
Vooral de export van broedeieren vanuit België is hard gegroeid de afgelopen jaren. „Door kwalitatief goede broedeieren te leveren, flexibel te zijn door te kunnen leveren als de vraag er is en een aantrekkelijke prijs kan Nederland haar exportpositie vasthouden”, zegt Mulder. „De kracht van Nederland zag je in januari, februari en maart dit jaar ook. Rusland vroeg meer broedeieren en Nederland kon ze leveren.”
Veel kansen
De vraag naar pluimveevlees stijgt van 2017 tot 2037 met 50 procent. 90 procent van de groei bevindt zich in opkomende markten, waarvan 60 procent in Azië. Dit biedt volgens Mulder veel kansen voor de export van Nederlandse broedeieren. „Saudi-Arabië, Bahrein en andere landen in het Midden-Oosten willen eigen vleeskuikenbedrijven opzetten in plaats van pluimveevlees te importeren. Daarvoor hebben ze veel broedeieren nodig.”
In veel Afrikaanse landen stijgt de vraag naar pluimveevlees ook. „Vroeger was kip in veel Afrikaanse landen alleen weggelegd voor de rijke mensen. Nu stijgt het inkomen van de middenklasse waardoor de vraag naar kip in veel Afrikaanse landen met circa 10 procent per jaar stijgt. Afrikaanse overheden spelen hierop in door de bouw van vleeskuikenbedrijven te stimuleren. Door de stijgende kipconsumptie en vleeskuikenproductie stijgt de vraag naar broedeieren. Bovendien is Afrika qua ligging logistiek gezien interessant voor de export van Nederlandse broedeieren.”
China
Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China daalt de varkenvleesproductie in China dit jaar met 25 tot 35 procent verwacht de Rabobank. Wereldwijd betekent dit dat de varkensvleesproductie tussen 10 en 15 procent daalt. De helft van het aantal varkens wereldwijd zit in China. „Dit is een uitzonderlijke situatie. Dat de vraag naar pluimveevlees wereldwijd toeneemt als gevolg van de hogere prijzen voor varkensvlees staat vast. In China is er nu al een tekort aan dierlijke eiwitten waardoor er een grote vraag ontstaat naar andere dierlijke proteïnes zoals kip. Dit is daarom het moment om de grenzen naar China open te krijgen voor de export van Nederland pluimveevlees en Nederlandse broedeieren.”
„We zijn al jaren bezig om Nederlandse broedeieren en eendagskuikens naar China te kunnen exporteren. De Chinese overheid houdt dit tot nu toe tegen”, reageerde Wout van Wolfswinkel van Elpha, de belangenbehartiger voor Europese pluimvee-industrie van eendagskuikens en broedeieren.
Dure rechten
Aangezien de marges voor zowel vleeskuiken-, leghennen- en vermeerderaars nu vrij goed zijn, verwacht Mulder dat pluimveerechten duur blijven de komende tijd. Dat is volgens hem een bedreiging.
Mulder ziet echter voldoende kansen voor Nederlandse vleeskuikenouderdierenhouders. „We verwachten dat de export van broedeieren naar Rusland blijft bestaan. Daarnaast zijn er veel exportkansen van broedeieren naar het Midden-Oosten, Azië en Afrika.”
‘Voerwinst van 9 euro te weinig’
De gemiddelde voerwinst van Nederlandse vleeskuikenouderdierenbedrijven tussen 1996 en 2018 bedroeg gemiddeld 9,14 euro. De jaren 2014 en 2015 bevonden zich boven het gemiddelde en 2017 en 2018 exact op het gemiddelde. „U vindt een gemiddelde voerwinst van 9 euro goed. Maar daarmee kunnen wij niet uit de voeten. Een gemiddelde voerwinst van 9 euro is te laag om vervangingsinvesteringen te kunnen doen”, zei een vermeerderaar. „Bovendien waren 2016, 2017 en 2018 redelijk jaren volgens uw grafiek. Maar financieel gezien waren het gewoon slechte jaren.”
„De voerwinsten gaan op en neer 2014 en 2015 waren goede jaren. De afgelopen jaren waren de prijzen lager met als dieptepunt 2016. Nu stijgt de broedeiprijs weer. We verwachten dat deze blijft stijgen de komende tijd. Ook over het rendement voor vermeerderingsbedrijven op lange termijn zijn we vrij gunstig gestemd”, reageerde Mulder.