Preventieve aanpak darmgezondheid
Darmgezondheid is een containerbegrip wat te pas en te onpas gebruikt wordt om de gezondheidstoestand van een dier of mens te kunnen verklaren. Het woord zegt het al, de gezondheid van de darm, maar wat houdt dat in? Welke factoren spelen een rol? Hoe kan men de gehele darmgezondheid preventief positief beïnvloeden? Eén ding is zeker. Veel pluimveebedrijven hebben te kampen met darmgezondheidsproblemen, waardoor darmgezondheid constant aandacht nodig heeft.
Wat is een goede darmgezondheid?
De volgende aspecten spelen een grote rol in een goede darmgezondheid:
1. Het vermogen om optimaal gebruik te maken van de aangeboden nutriënten door de darm
2. Een uitgebalanceerde darmflora, waardoor de vertering op darmniveau perfect verloopt
3. Het weghouden van mogelijke pathogenen die via de darm in het dier terecht kunnen komen
Natuurlijk zijn deze drie apecten onlosmakelijk met elkaar verbonden en hebben ze direct invloed op de gezondheid en daarmee de technische prestaties van het dier.
Bedrijfsspecifieke darmgezondheid
Ieder bedrijf is anders en zelfs op stalniveau kun je in veel gevallen onderscheid maken in de technische performance. De momenten waarop de darmen extra ondersteuning nodig hebben zijn ruwweg onder te verdelen in drie factoren:
- Het dier: elk dier heeft moeilijke momenten in bepaalde levensfases
- Het bedrijf: het management op het bedrijf zorgt ervoor dat bepaalde kritieke momenten ontstaan
- De stal: elke stal heeft, door wellicht een andere uitvoering en materiaalgebruik, een weerslag op de ziektedruk
Uitdagende momenten
Ieder dier heeft te maken met diverse uitdagende momenten in het leven, die direct invloed hebben op darmgezondheid.
- De eerste levensweken
- Voerwisselingen
- Entingen
- Overige stressmomenten
De eerste levensweken
Een jong dier met een onderontwikkeld darmstelsel is extra kwetsbaar voor pathogenen en jonge dieren hebben van nature moeite met het opnemen van nutriënten vanuit de darm. Ontwikkelingen in het voer hebben ervoor gezorgd dat het darmstelsel sneller ontwikkeld wordt, waardoor betere barrières in de darmen opgebouwd worden. Echter, gedurende de eerste twee levensweken van het kuiken is er voldoende aanleiding om de darmgezondheid preventief te ondersteunen / optimaliseren. Deze extra ondersteuning zorgt voor de opbouw van de darmslijmlaag (mucus), het ontwikkelen van de darmvilli en crypten. Dit om de darm zo snel mogelijk te laten sluiten voor pathogenen die kunnen doordringen.
Voerwisseling zorgt voor darmstress
Door aanpassingen in de voersamenstelling zoekt de darmflora een nieuw evenwicht. Het risico op dysbacteriose wordt hierdoor beduidend hoger. Er ontstaat meer stress in de darm. Doordat de darmflora nog niet is ingespeeld op de vernieuwde voersamenstelling, worden er minder nutriënten uit het voer opgenomen door de darm. Het gevolg is een slechtere groei, productie of ontwikkeling van de dieren.
Enting verlaagt de weerstand
Door een enting worden dieren bewust ziek gemaakt, waardoor de weerstand in eerste instantie lager is. Door het vormen van antistoffen tegen deze ziekteverwekker, herstelt de weerstand zich weer. Deze kritische periode leidt echter tot een verminderde voeropname. Het is zaak om de weerstand zo goed mogelijk op peil te houden, door vooral de darmen te ondersteunen. Dit om zoveel mogelijk nutriënten uit het minder opgenomen voer te halen.
Overige stressmomenten
Verdere stressmomenten in het leven van het pluimvee zijn bijvoorbeeld een productiepiek bij leggende dieren, het uitladen van vleeskuikens, het verplaatsen van opfok naar leg- of vermeerderingsbedrijf en hittestress. Door deze verhoogde kansen op stress, wordt de druk op de darmen ook verhoogd. Daarbij hebben sommige stressmomenten ook invloed op de ademhaling.
Ondersteuning op deze uitdagende momenten
Met behulp van nutriënten door het drinkwater, kan snel geschakeld worden om op kritieke momenten de juiste ondersteuning te bieden. Daarmee voorkom je het moment niet, maar reduceer je de impact wel, waardoor de technische performance wordt verhoogd.
Een goede ondersteuning voldoet aan deze 2 punten:
1. Een schone drinkwaterleiding
Daar ligt de basis om succesvol te ondersteunen met nutriënten. In een vieze leiding, vol met bacteriën en schimmels, zorgen nutriënten voor een verdere ontwikkeling van de biofilm. In ernstige gevallen gaat 40% van de nutriënten verloren door deze biofilm. Een schone leiding zorgt ervoor dat 100% van de nutriënten in het dier terechtkomen. Daarnaast is een schone leiding natuurlijk goed voor de algemene diergezondheid.
2. Ondersteuning van de darmgezondheid door het aanzuren van drinkwater
Een mix van organische zuren (van simpel naar lux) helpt om de darmen te ondersteunen en preventief gezond te houden. Met deze mix van zuren beoogt men een pH onder de 4 te behalen, met als doel:
- Een lage pH in de leiding (<4) zorgt ervoor dat geen enkele bacterie of schimmel nog de kans heeft om te groeien.
- Een lage pH zorgt voor ondersteuning van het verteringsproces in de maag
Neem voor meer informatie contact op met uw adviseur of ons kantoor, 0497-339771.