'Uitkomst grondeieren 20 tot 25 procent lager'
De broedeikwaliteit bepaalt de kuikenkwaliteit. Maar wat is broedeikwaliteit? Meijerhof: „Een goed broedei is een schoon broedei, maar een schoon grondei bestaat niet. Direct nadat een grondei is gelegd, trekken er vuil en bacteriën het ei in. Ook is het percentage haarscheuren hoger dan van een schoon nestei. Als gevolg hiervan is de uitkomst 20 tot 25 procent lager en de kuikenkwaliteit slechter.”
„Een ei is evenals de lichaamstemperatuur van een hen 41 graden Celsius nadat een hen deze heeft gelegd. Meteen daarna begint het ei met afkoelen naar de omgevingstemperatuur, 20 tot 25 graden Celsius. Hierdoor krimpt de ei-inhoud, maar de schaal niet. Wanneer er bacteriën in het strooisel of in het legnest aanwezig zijn, zuigt het ei deze bacteriën door de poriën in het ei. En in het strooisel zijn altijd veel bacteriën aanwezig. Broederijen leggen niet alle grondeieren in omdat een aantal te vuil is of breukjes heeft, maar als ze dat wel doen, is de uitkomst 20 tot 25 procent lager dan van een schoon nestei”, stelt Meijerhof. Ook wassen is geen oplossing. „Met wassen is een ei optisch schoon, maar de bacteriën zitten al in het ei.”
Onderzoeker Rick van Emous van Wageningen Livestock Research en eigenaar Klaas Knol van broederij OptiBrut beamen het verhaal van zelfstandig adviseur Ron Meijerhof. Meijerhof adviseert integraties en broederijen over de hele wereld om de broedeikwaliteit en daarmee kuikenkwaliteit te verbeteren, nadat hij in het verleden onder meer voor pluimveeproefbedrijf Het Spelderholt, Hubbard, Hybro en HatchTech werkte.
Een 20 procent lagere uitkomst
„Uit een onderzoek van Henri van den Brand en anderen in 2016 bleek dat de uitkomt van grondeieren gemiddeld 20 procent lager was dan van schone nesteieren”, zegt van Emous. „In het eerste experiment was de uitkomst van de grondeieren 55,7 ten opzichte van 78,0 procent bij de nesteieren. Daarmee was de uitkomst 22,3 procent lager. In het tweede experiment was de uitkomst van de grondeieren 68,5 procent ten opzichte van 86,0 procent en daarmee 17,5 procent lager.” Bekijk hier de resultaten van dat onderzoek.
Voor een goede uitkomst van broedeieren is het voorkomen van haarscheuren essentieel. Zo moet de eierband breed genoeg zijn, zodat er voldoende eieren op kunnen liggen voordat een vermeerderaar deze voor de eerste keer afdraait. Bovendien moet een vermeerderaar de eerste raap op tijd afdraaien om breukeieren te voorkomen. „Als eieren te hard tegen elkaar aanbotsen, ontstaat er snel een haarscheurtje waardoor de uitkomst verslechtert. Zeker als de nesthelling steil is en de eieren te snel op de band rollen”, waarschuwt Meijerhof.
Invloed ontsmetten
Het ontsmetten van eieren heeft ook invloed op de uitkomst en de kuikenkwaliteit. Meijerhof adviseert de eieren voor het begin van het broedproces op de broederij te ontsmetten. Voor het inleggen twee keer kort achter elkaar ontsmetten, heeft zelfs negatieve gevolgen voor het embryo. Een integratie in Rusland waar Meijerhof was, ontsmette de eieren met formaline op het vermeerderingsbedrijf, in de vrachtauto naar de broederij en bij aankomst op de broederij, drie keer op één dag.
Meijerhof raadde hen aan om de eieren alleen op de broederij te ontsmetten. Toen ze het advies opvolgden gingen de uitkomsten met 5 procent omhoog en verbeterde de kuikenkwaliteit. „Als je de eieren binnen een paar uur of dagen een paar keer met formaline ontsmet, dood je embryo’s omdat het ei via de poriën een gedeelte van de formaline opneemt. Indien je de eieren tussen de 12 en 96 uur na de start van het broedproces zou ontsmetten, dood je veel embryo’s en is de uitkomst een ramp”, waarschuwt de ervaren specialist.
Lees het uitgebreide achtergrondverhaal over broedeikwaliteit aanstaande vrijdag 26 april in vakblad Pluimveeweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Woensdag 24 april is de thema-avond Vermeerdering waarop de prijsvorming en de markt uitgebreid aan bod komen. Meld u hier aan.