Eigen productielijn biologisch voer voor De Valk Wekerom
Als alles volgens planning verloopt, wordt in augustus 2019 het eerste in eigen beheer gemaakte biologische veevoeder afgeleverd. De coöperatie heeft al sinds 2001 biologisch voer in haar assortiment en beschikt dus over een ruime ervaring op dat gebied.
De Valk Wekerom, met vestigingen in Lunteren en Meppel, produceert jaarlijks rond de 255.000 ton veevoeder. Dat gaat voor het overgrote deel naar pluimvee-, rundvee, geiten- en varkenshouders. De coöperatie is actief in twee kerngebieden: de Gelderse Vallei en Noord-Midden-Nederland. Deze gebieden worden met eigen chauffeurs en vrachtwagens vanuit de twee productielocaties bediend.
Flexibeler
Het biologische veevoeder wordt nu nog bij derden geproduceerd, maar zal straks dus met name in eigen huis in Meppel worden gemaakt. Om daar de vermenging van biologisch en regulier voer te voorkomen, vindt de productie strikt gescheiden plaats.
„Eigenlijk krijgen we in Meppel twee fabrieken onder één dak: de bestaande voor regulier en de nieuwe voor biologisch. Elk met onder meer een eigen stortput, wals, pers- en maal-menglijn. Maar ook met een eigen besturingssysteem", zegt Mackaay. Hij ziet belangrijke voordelen van de eigen productielijn. „Als we zelf de regie hebben, maakt ons dat veel flexibeler en kunnen we sneller reageren op ontwikkelingen. Ook naar onze klanten toe."
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: De Valk Wekerom
Bron: De Valk Wekerom