Betere technische resultaten, meer werkplezier en beter imago met de HyCare-methode
Geoptimaliseerde hygiëne brengt meer rendement
Elk koppel vleeskuikens is anders, ook bij pluimveehouders die de HyCare-methode toepassen. "Bij onze totaalaanpak is de beginsituatie wat betreft stalhygiëne en hygiënescore elke ronde weer maximaal. Het geeft HyCare pluimveehouders, ongeacht de kwaliteit van de eendagskuikens, telkens een voorsprong. Het biedt extra zekerheid voor een optimale start”, vertelt Joost Hesen, adviseur pluimvee bij MS Schippers.
"De uitdaging is om de infectiedruk zo laag mogelijk en de weerstand van dieren zo hoog mogelijk te houden. De juiste balans leidt tot een optimale diergezondheid en de best haalbare resultaten.”
HyCare is een totaalaanpak voor een optimale hygiëne. Alle onderdelen zijn praktisch toepasbaar op ieder pluimveebedrijf. Samen met de juiste begeleiding en coaching vormt het de HyCare-methode. "Het moet allemaal kloppen en je moet gedisciplineerd werken. Alleen dan behaal je extra rendement”, benadrukt de pluimvee adviseur. "Om aan HyCare te beginnen moet je er als ondernemer 100 procent achter staan en bereid zijn consequent volgens bepaalde protocollen te werken. Gaandeweg leren we steeds meer en finetunen we processen op de praktijkbedrijven om resultaten te blijven verbeteren.”
Veelbelovende resultaten
De eerste resultaten van de toepassing van HyCare op vleespluimveebedrijven zijn veelbelovend. Pluimveehouders zijn erg enthousiast en hopen dat veel meer vleeskuikenhouders de investering willen doen om de hygiëne op een hoger niveau te krijgen. "We zijn allemaal producenten van voedsel en zijn allemaal gebaat bij het houden van gezonde dieren onder zo hygiënisch mogelijke omstandigheden. HyCare verbetert het imago van je bedrijf en dat van de sector, maar het belangrijkste is dat het zich uitbetaalt in euro’s, meer werkplezier en voorspelbaar betere resultaten, aldus een Duitse pluimveehouder die de HyCare-methode toepast op zijn bedrijf.”
HyCare minded
In 2017 investeerde de pluimveehouder in het HyCare maken van zijn twee stallen. De vloeren en wanden werden tot een meter hoogte gecoat.
Per stal is een bord met drie doseerpompen voor watertoevoegingen bij de voer- en waterleiding gemaakt. Verder werd in het voerhok van elke stal een hygiënesluis gemaakt voor het omkleden, handen wassen en schoeisel ontsmetten. Per stal gebruikt de pluimveehouder een andere kleur laarzen, overalls en bedrijfsmaterialen als bezem, emmer en schep. Ook wordt ongedierte in en rond de stallen sindsdien volgens een strak plan professioneel bestreden. "Na de eerste ronde, ervaring opdoen met de nieuwe werkwijze, was hij al helemaal HyCare minded. Hij zag dat de technische resultaten al aanzienlijk verbeterden. Ook zijn medewerkers merkten dat de hygiëneaanpak duidelijk winst opleverde. Het schoonmaken en ontsmetten na die testronde ging veel makkelijker, sneller en het resultaat was ook zichtbaar beter”, zegt Hesen. "Het oogt zuiver, de fysieke belasting is minder en er is zeker 1 tot 1,5 uur tijdwinst te boeken. Het toegenomen werkplezier motiveerde hen enorm.”
Zeven ronden gedraaid
In 2018 zijn zeven ronden vleeskuikens met de HyCare aanpak begeleid. Hiervan zijn de resultaten op een rijtje gezet.
"Als eerste vertelde hij dat hij blij was met de begeleiding en coaching in HyCare management vanuit MS Schippers. Zonder die ondersteuning zou het volgens hem niet zo succesvol zijn geworden. In drukke tijden op het land was het bijvoorbeeld lastig om alles netjes volgens de protocollen te doen. Niet secuur reinigen en ontsmetten zorgde voor een minder soepele opstart. Door tijdens de ronde extra aandacht en begeleiding te geven is toch een prima resultaat behaald.”
Het verschil in efficiëntie tussen de laatste zeven ronden traditioneel gehouden vleeskuikens en het jaar met HyCare kuikens was indrukwekkend.
De gemiddelde voederconversie daalde met 10 punten van 1,60 naar 1,50 terwijl de gemiddelde groei steeg van 65 naar 71 gram per dag. Hierdoor weegt een HyCare vleeskuiken gemiddeld 195 gram meer als het naar de slachterij gaat.
Hesen: ,,Dat is allemaal winst van een beter hygiënemanagement op het bedrijf. Want volgens deskundigen is in anderhalf jaar amper een effect van de genetische vooruitgang in groei en voerconversie te zien.”
Gezondere dieren
De invloed van een goed hygiënemanagement leidde eveneens tot een aanzienlijk betere diergezondheid.
De uitval nam af van gemiddeld 3,1 procent naar 2,3 procent.
"Dus er worden ook nog eens meer dieren per koppel geleverd.” En als klap op de vuurpijl daalde het percentage afkeur in de slachterij van 1,7 procent naar 0,9 procent. De economische voordelen komen flink in het voordeel van HyCare uit.
"Het keiharde voordeel van de verbeterde technische resultaten bedraagt 16,8 cent per opgezet kuiken.”
Daar staan echter ook wat extra kosten tegenover: 3,6 cent per kuiken per ronde voor het optimaliseren van het drinkwater en het reinigings- en ontsmettingsproces. De afschrijvingskosten voor de coating bedragen 1,7 cent per HyCare vleeskuiken per ronde. Ongediertebestrijding komt uit op zo’n 0,4 cent per kuiken per ronde en overige kosten om de biosecurity op het bedrijf optimaal te krijgen, zijn 0,25 cent. De extra investering per HyCare kuiken per ronde bedraagt dus 5,95 cent. "Een return on investment van 3 is echter een bijzonder goed resultaat”, stelt Hesen. "De arbeidswinst, het mindere watergebruik en het lagere percentage afkeur zijn nog niet eens in deze berekeningen meegenomen. Bovendien zijn het toegenomen werkplezier en het betere bedrijfsimago niet in euro’s uit te drukken.”
Groeien in HyCare
Wat Hesen ook is opgevallen, is dat het gunstige effect van de HyCare aanpak zich blijft ontwikkelen.
Tussen de eerste en zevende ronde zijn de technische resultaten met kleine stapjes verbeterd. De voerconversie verbeterde met 3 punten, de kuikens zijn gemiddeld 60 gram zwaarder geleverd en de uitval daalde met 0,3 procent. ,,Dat komt doordat de pluimveehouder en zijn medewerkers het hygiënemanagement steeds beter in de vingers krijgen en ze elkaar stimuleren.”
Om een gemiddelde groei van 80 gram per dag te halen en vaker ‘antibioticavrije’ ronden te leveren is volgens Hesen de uitrol van de HyCare-methode in de vleespluimveeketen noodzakelijk. ,,Ook houders van vleeskuikenouderdieren en grootouderdieren plukken de vruchten van de gezondheidsimpuls. Bovendien is voedsel produceren serious business waarbij hygiënemanagement hoog in het vaandel staat. Het hygiënebesef moet verder doordringen bij pluimveehouders in elke schakel van de vleesketen. Dan kun je samen stappen zetten.”
De HyCare methode in een notendop
De HyCare-methode van MS Schippers is een totaalaanpak en berust op de volgende stappen.
1. Drinkwater
Doel: constant schone leidingen en een kiemvrije omgeving met Di-O-Clean en het optimaliseren van de darmgezondheid met MS Goldfeed.
2. Reiniging en ontsmetting
Doel: elke nieuwe ronde opstarten met een zo laag mogelijke kiemdruk. Vlot werken met de MS Greenline, grondig schoonmaken met MS Topfoam en optimaal ontsmetten met MS Megades Novo.
3. Ongedierte bestrijden
Doel: geen vliegen, muizen, ratten en ander ongedierte in de verblijven met dieren. Agro Pest Control voert dat gestructureerd en professioneel uit.
4. Porievrije oppervlakken
Doel: geen risico op ophoping van kiemen en vocht in de vloeren of wanden waar dieren contact mee hebben. Betonnen vloeren en wanden laten coaten door gespecialiseerd bedrijf.
5. Ei-Hygiëne
Doel: broedeieren van moederdieren zo snel mogelijk na het leggen ontsmetten. Op een innovatieve manier zorgen voor een optimale ei-hygiëne richting de broederij.
6. HyCare management
Doel: optimaal toepassen van hygiënemanagement op pluimveebedrijven om maximaal te profiteren van HyCare. Professioneel begeleiden van de pluimveehouder en medewerkers bij het volledig eigen maken van de HyCare aanpak op hun bedrijf.
Neem voor meer informatie contact op met uw adviseur of bel naar 06-13856757
Tekst: MS Schippers
Beeld: MS Schippers