NVWA: 'Pluimveehouders hadden beter op hun hoede moeten zijn voor fipronil'
LTO Nederland, NVP en 124 pluimveehouders vinden dat de NVWA te weinig heeft gedaan met meldingen van fipronil, die al in november 2016 hen binnenkwamen. Zij vinden bovendien dat de uitlatingen van Freek van Zoeren van de NVWA bij Nieuwsuur overtrokken was toen hij stelde dat burgers “voorlopig beter geen eieren konden eten”.
„De NVWA wist dat pluimveehouders diensten afnamen van het bedrijf Chickfriend en ze wisten ook dat er fipronil gebruikt werd. Als toezichthouder hadden ze moeten optreden, om te beginnen door onderzoek te doen. Dit heeft veel te lang geduurd”, zei advocaat mr. Roeland de Mol namens LTO en de pluimveehouders.
De advocaat verweet de NVWA dat ze, als ze zelf geen onderzoek ging doende sector had moeten informeerde over het gebruik van fipronil. „De enorme schade en het leed voor pluimveehouders was uitgebleven als de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld”, stelt De Mol.
‘Sector zelf verantwoordelijk’
„De sector is zelf verantwoordelijk voor de voedselveiligheid”, reageerde advocaat Marije Batting namens de Nederlandse staat. „De NVWA heeft niet de opdracht om de sector te beschermen tegen eigen overtredingen. Ze verweet de pluimveehouders vooral dat ze zonder controle in zee zijn gegaan met Chickfriend, een bedrijf dat een wondermiddel aanbood. Was dat niet te mooi om waar te zijn?”, vroeg Batting zich af. Bovendien stelde ze dat de eigen kwaliteitssystemen van de pluimveesector faalden.
„Het zou het toezicht niet ten goede komen indien de NVWA lukraak op iedere melding af zou gaan," verdedigde Batting namens de NVWA de beslissing om na anonieme meldingen over fipronil eind 2016 niet meteen onderzoek in te stellen.
Uitspraak op 10 juli
Ook twee getroffen pluimveehouders spraken tijdens de zitting. „Ik werk mezelf dood, dankzij de overheid,” zei één van de twee pluimveehouders met een snik in zijn stem over de manier waarop hij zich behandelt voelt door de NVWA in de fipronilzaak.
Woensdag 10 juli dit jaar doet de rechter uitspraak. Dit is bijna twee jaar na de start van de fipronilzaak medio juli 2017.