Vervolgproef: 'Vroege voeding bij kuikens'
Op de foto zie je twee kuikens. Het linker kuiken heeft geen voer ter beschikking gehad na uitkomst en heeft alleen gebruik kunnen maken van zijn dooierrest. Dit kuiken weegt na drie dagen 38 gram. Het rechter kuiken heeft meteen na het uitkomen beschikking gehad over voer. Dit kuiken heeft na drie dagen een gewicht van 70 gram.
Praktijkomstandigheden
De meeste onderzoeken worden onder schone, hygiënische omstandigheden uitgevoerd. Om te kunnen zien of de kuikens in de praktijk óók beter tegen een stootje kunnen, wordt de helft van de proefhokken tweemaal per week ingestrooid met mest van drie verschillende praktijkbedrijven en werken we niet met een hygiëneprotocol. Terwijl in de andere helft van de hokken, in een andere afdeling, een SPF-regime wordt gehanteerd. Daarmee maken we een onderscheid tussen hoge hygiënische condities (zie foto) en lage hygiënische omstandigheden.
De onderzoeksvragen die we hierbij hebben, zijn: Wat zijn de effecten van vroege voeding? Hoe zijn de dierprestaties onder de verschillende omstandigheden? Heeft vroege voeding andere voordelen als kuikens onder optimale of sub optimale omstandigheden worden gehuisvest? Zo is ook beter te beoordelen wat de voordelen van vroege voeding werkelijk zijn voor een pluimveehouder. Levert de extra investering voor een vroeg gevoerd kuiken bijvoorbeeld een betere voederconversie op?
Afweersysteem reageert anders
We hebben in een eerder onderzoek naar kuikens, die meteen na uitkomst zijn gevoerd, gezien dat het afweersysteem van het kuiken heel anders reageert dan bij laat gevoerde kuikens. Beide groepen kuikens zijn in staat een bacterie uit het lichaam af te weren, maar een laat gevoerd kuiken doet dat met veel koorts en ontsteking. Een vroeg gevoerd kuiken doet dat met minder koorts en ontstekingen. Daardoor zien we ook een kleinere dip in de groei en voeropname na een infectie bij deze groep kuikens.
Daarom wordt tijdens dit onderzoek bij deel van de kuikens op 33 dagen leeftijd, een kortstondige longontsteking opgewekt. Hier krijgen de kuikens een ziektereactie op die uitgemeten kan worden middels bloedparamers, lichaamstemperatuur (koorts!), groei, voeropname, voederconversie, gedrag (hoe snel gaan ze naar een vreemd object) en hoe actief ze zijn. De kuikens worden daarvoor 48 uur lang met een videocamera geobserveerd. Hoe meer beweging, des te minder ziektereactie hebben de kuikens
De eerste resultaten van deze proef worden in de zomer verwacht. Natuurlijk houdt Coppens Diervoeding je op de hoogte van het vervolg.
Lees meer over dit onderwerp:
https://www.pluimveeweb.nl/artikel/174375-vroege-voeding-hype-of-noodzaak/
https://www.pluimveeweb.nl/partners/coppens/nieuws/direct-voer-positief-voor-resultaten/
https://www.pluimveeweb.nl/partners/coppens/nieuws/belang-vroege-voeding-vleeskuikens/