Personeelswerving pluimveebedrijven verloopt moeizaam
Dat blijkt uit het Colland Arbeidsmarktonderzoek 2018. In diverse agrarische sectoren blijft het aantal werknemers toenemen. Voor de pluimveesector staan verwachte 190 vacatures. In 2018 stonden 2090 werknemers op de loonlijst in de pluimveesector ; 75 procent met een vast dienstverband, 24 procent vrouwen, 25 procent jongeren tussen 15 en 24 jaar en 19 procent van de werknemers zijn 55 jaar en ouder. Het gemiddeld aantal uren per werknemer is 28 uur per week.
Sector promoten
Bij de Loketfunctie Pluimveehouderij zijn het laatste jaar meer vragen over vacatures en arbeidsbehoefte binnengekomen. Dineke Rietveld: „Er wordt al jaren gesproken over een dreigend tekort aan personeel. Sinds vorige jaar valt het me op dat verschillende pluimveehouders dit ook echt merken. Ze krijgen vacatures lastig ingevuld. De signalen die bij de Loketfunctie binnenkomen, bespreek ik met de branchevertegenwoordigers LTO/NOP, NVP en Avined. Zij hebben het initiatief genomen om komend jaar een korte promotiefilm over werken in de pluimveehouderij te maken. Deze film kan door verschillende partijen gebruikt worden voor de werving van potentiele werknemers.”
Kansen voor de agrarische sector liggen bij promotie van opleidingen en werkveld onder andere via zogenaamde beroepenbeurzen. Marian van Thiel, bemiddelaar voor Agriwerker: „Wij krijgen veel vacatures voor de pluimveehouderij. Bedrijven kopen een locatie bij en zoeken daarvoor medewerker die de eindverantwoording kan dragen. Niet alle vacatures komen op onze site; onze toegevoegde waarde is een goede inventarisatie van de vraag en juiste beoordeling van de kandidaten. Binnen onze netwerken proberen we de vacatures in te vullen.”
Personeel moet steeds vaker uit andere sectoren komen. Meerdere pluimveehouders proberen ook via andere kanalen vacatures in te vullen zoals bijvoorbeeld herintreders, carrièreswitchers of asielzoekers. Een goede werkhouding en van aanpakken weten is het belangrijkst. Ervaring volgt wel via het werk of een opleiding. Theo Poels, docent pluimveehouderij aan Citaverde Horst bevestigt de behoefte: „Alle studenten hebben werk en worden meermalen gevraagd. Dit schooljaar zijn we gestart met 17 studenten, 8 studenten volgen een werken leren traject (BBL) en 9 studenten volgen een voltijdsopleiding pluimveehouderij (BOL). Elke 6 weken, bij de start van een nieuwe module, kunnen studenten beginnen met de opleiding. We hopen dat dit aantal stijgt het komende schooljaar.”
Praktijkervaringen
Ingrid Janssen, legpluimveehoudster Rievershof in Oirlo: „De tijd dat mensen aan je deur naar werk komen vragen is helaas voorbij. Personeelswerving gaat tegenwoordig moeizaam. Voorheen was een advertentie in een regionale krant voldoende om zowel vast als weekendpersoneel te werven. Nu zetten we ook social media in en maken vacatures kenbaar aan de erfbetreders, vrienden en collega’s. Via die weg hebben we onlangs gelukkig iemand aan kunnen nemen en hebben we op het moment alleen nog weekendhulpen nodig.” De vergrijzing speelt parten: er is minder jeugd, ze zijn kieskeuriger en het aanbod in bijbaantjes is groot. Rievershof werkt al jaren met Europese werknemers met volle tevredenheid. „Taal- en cultuurverschil los je op door je ook aan hen aan te passen”, aldus Ingrid.
Bart Janssen, vleeskuikenhouder in Zuidvelde, Drenthe heeft momenteel een vacature voor een bedrijfsleider: „Het is natuurlijk een vraag en aanbodverhaal. De bedrijven worden groter, de behoefte van de werkgevers verandert. Voor werknemers zijn er voldoende uitdagingen en opleidingsmogelijkheden. Belangrijk is dat ze verantwoording willen en kunnen dragen en met het ritme van de dieren willen werken. Dus drukke en minder drukke tijden. Wij willen graag investeren in het personeel.”
Bekijk hier de sectorfice dierhouderij 2018 van het Colland Arbeidsmarktonderzoek.