'Klimatariër in opmars'
De groep consumenten met meer aandacht voor het klimaat en het milieu is in opmars. Dat zegt pluimvee-econoom Peter van Horne van Wageningen Economic Research. Een zogeheten klimatariër eet wat het minst schadelijk is voor het milieu en klimaat.
„Een klimatariër eet wat een minimale impact op het klimaat teweegbrengt”, zegt Van Horne. „Een klimatariër eet minder vlees, vooral minder rundvlees en is zeer alert op het voorkomen van voedselverspilling. Ook eet een klimatariër het liefst lokale en seizoensvoeding. Daarnaast consumeert hij minder verwerkt of verpakt voedsel.” Van Horne zei dit onlangs op een bijeenkomst voor pluimveehouders in Vlaanderen.
Dat de groep klimatariërs groeit, biedt mogelijk kansen voor pluimveehouders. De productie van eieren en kippenvlees heeft veel minder impact op het milieu en klimaat dan de productie van andere vleessoorten zoals varkens- en rundvlees onder meer vanwege de gunstige voederconversies.