'LNV drong nadrukkelijk aan op versterking IKB door vogelgriepuitbraken en fipronil'
Dat zegt LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers. LTO/NOP zit samen met de NVP, CBL, COBK, Anevei, Dierenbescherming en KNMvD in het College van Deskundigen die de IKB-regels bedenkt. LTO/NOP krijgt regelmatig vragen van pluimveehouders waarom nieuwe voorschriften noodzakelijk zijn.
„We hebben samen met LNV gekeken wat we kunnen doen om het aantal uitbraken van hoog pathogene vogelgriep te verlagen. Daar is de roadmap uit voortgekomen waarin we met elkaar actiepunten hebben afgesproken om het risico op vogelgriep te verlagen. Versterken van hygiëne via IKB-voorschriften is daar onderdeel van. Ook is IKB versterkt met voorschriften die moeten voorkomen dat een nieuwe fipronilcrisis van dergelijk omvang kan ontstaan. Nadrukkelijker de focus leggen op producten die op het pluimveebedrijf gebruikt worden en een monitoringsprogramma op kritische stoffen in eieren zijn daarbij waardevolle aanvullingen in IKB.”
Sommige pluimveehouders vinden dat de belangenbehartigers harder met de vuist op tafel moet slaan en ook een keer nee moet zeggen tegen het ministerie. „We proberen het beste te doen voor de pluimveesector en zitten altijd tussen twee vuren in. Het ministerie van landbouw wil steeds meer wet- en regelgeving invoeren die nadelig is voor de concurrentiepositie van de Nederlandse pluimveehouder. Daarentegen vinden enkele pluimveehouders dat we onvoldoende voor hun belangen opkomen. Door middel van constructief overleg met het ministerie zoeken we naar oplossingen waar het ministerie en de sector zich in kunnen vinden”, legt Hubers uit.