'Meerkosten IKB-PSB onbetaalbaar voor ZZP-er'
„Om als pluimveeservicebedrijf (PSB) IKB-erkend te blijven moet je ieder jaar een zogeheten ADR-jaarverslag laten maken”, vertelt Lageschaar, die in het Achterhoekse Vorden woont. „Een ADR-controleur controleert jaarlijks jouw pluimveeservicebedrijf. Eén van de eisen is dat je inweek-, reinigings- en ontsmettingsmiddelen verplicht moet opslaan in een vloeistofdichte bak. Het volume van die bak moet drie keer groter zijn dan het volume van de middelen. Stel je wilt twee jerrycans van 20 liter met inweekmiddel opslaan dan moet de vloeistofdichte bak 60 liter zijn. Ook moet je die middelen opslaan in een aparte ruimte. Ik woon toevallig buitenaf. Maar veel van mijn collega’s wonen in een dorp of stad en hebben thuis de ruimte niet om een opslagcontainer of opslaghok te bouwen voor het opslaan van de middelen.”
„Een opslagcontainer, bijvoorbeeld een halve zeecontainer waarin ook wel een noodstroomaggregaat wordt opgeslagen, kost om en nabij de 2.000 euro. De ADR-controle kost tussen de 1.300 en 2.500 euro per jaar. Bovendien moet je bij je gemeente een vergunning aanvragen om zo’n opslagcontainer te plaatsen. Die kun je niet zo in je achtertuin neerzetten.” Lageschaar telde alle meerkosten bij elkaar op en kwam tot 6.000 á 7.000 euro. „ Die meerkosten zijn niet terug te verdienen aangezien de marges maar klein zijn. Ook komen de kosten voor een ADR-controle ieder jaar terug.”
„Bovendien is het vanaf 1 april 2019 verplicht dat elk IKB PSB bedrijf een risico inventarisatie laat opmaken, nog een extra kostenpost. Men kan tijdens de IKB-audit beter controleren of elk bedrijf wel de juiste verzekering bezit om reinigingswerkzaamheden in gebouwen te mogen uitvoeren bijvoorbeeld.”
‘Concurrentie neemt af’
Lageschaar kaartte dit meerdere keren aan bij Avined en De Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (NVPSB) maar kreeg nul op zijn rekest. De adviescommissie IKB PSB voerde de aangescherpte eisen in. „Ik heb met enkele collega-ZZP-ers gesproken en die denken er ook aan om te stoppen met IKB omdat de meerkosten niet terug te verdienen zijn. Het gevolg is dat er alleen een paar grote pluimveeservicebedrijven overblijven, er minder concurrentie is en pluimveehouders minder keuze hebben.”
Lageschaar vindt de IKB-eisen voor pluimveeservicebedrijven sowieso krom. „Grote pluimveeservicebedrijven met IKB PSB certificaat reiniging en personeel in vaste dienst, mogen allerlei ongeschoolde mensen via een uitzendbureau inhuren. Indien ik als ZZP-er een andere ZZP-er zou inhuren, die niet IKB-erkend is, trekken ze mijn IKB-erkenning in.” Lageschaar vindt dit meten met twee maten. Ook hoeft hij geen IKB-erkenning te hebben wanneer hij met het materiaal van een pluimveehouder de stallen reinigt en wel als hij met zijn eigen hogedrukspuit een stal reinigt.
Lageschaar is voorstander van een kwaliteitssysteem zoals IKB, maar vindt dat de kosten wel in verhouding moeten zijn met de baten. „Als ik voor mezelf spreek zou ik hooguit een paar honderd euro extra willen betalen voor een IKB-PSB-erkenning geen paar duizend euro extra per jaar, met dit soort regels pak je nog de bedrijven niet aan die zonder IKB certificaat werkzaam zijn in de pluimveesector. Dus de IKB regeling gaat nooit waterdicht worden.”
‘Kijken of maatwerk mogelijk is’
„Vanuit Avined verzamelen we komende tijd diverse reacties en willen we uitzoeken of er maatwerk mogelijk is of moet zijn. Indien dit zo is, zullen wij uiteraard onze deelnemers hierop attenderen en hierover informeren”, reageert Sascha Smits van het team IKB PSB van Avined.
De zogeheten adviescommissie IKB PSB stelt de regels voor IKB PSB samen. Hierin zitten zowel belangenbehartigers uit de primaire sector als ook vertegenwoordigers van het NVPSB. De samenstelling van de Adviescommissie IKB PSB is te vinden via deze pagina.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Tom Schotman Agrio archief