Uitslag stelling: Zorgen over grote opkomst van GroenLinks

Na de uitslag van de verkiezingen van woensdag 20 maart plaatste Pluimveeweb.nl de stelling ‘Uitslag van de verkiezingen is gunstig voor pluimveehouders’ waarop bezoekers konden stemmen. 23,9 procent stemde ‘Nee, ik maak me zorgen over de grote opkomst van GroenLinks’. Daarentegen gaf 16,5 procent aan ‘Ja, rechts (FvD, VVD, CDA en PVV) heeft nu een meerderheid’ en antwoordde 9,2 procent ‘Ja, bij coalitievorming kan je niet meer om het FvD heen’.
12,8 procent stemde ‘Nee, de traditionele boerenpartijen VVD, CDA, SGP en CU hebben gezamenlijk minder zetels’, 12,8 procent antwoordde ‘Nee, de gelukszoekers van FvD hebben geen ervaring of landbouwkennis’ en eveneens 12,8 procent gaf aan ‘Ik denk dat er niet veel veranderd’. De overige 3,7 procent weet het niet.
Op de stelling stemden 109 bezoekers. De uitslag van de stelling is niet representatief voor de hele sector omdat het aantal stemmers met 109 te laag was. De uitslag geeft wel een indicatie wat de sector van de uitslag van de verkiezingen vindt.
Verkleinen van de veestapel
In de aanloop naar de verkiezingen stelde Jesse Klaver bereid te zijn met de regering samen te werken in de Eerste Kamer, als de landbouw hard werd aangepakt. Hij pleitte toen voor een einde aan de 'bio-industrie' en het verkleinen van de veestapel.
De kans dat GroenLinks gaat meebesturen verschilt per provincie. Getalsmatig speelt de partij een kleine rol in Noord-Brabant en Limburg, terwijl het in Gelderland en Overijssel tegen de grote partijen aanschuurt. Bij de vorming van een nieuwe coalitie speelt de grootte van de partij een rol; hoe groter de partijen, hoe minder er nodig zijn om een meerderheid te vormen. Aan de andere kant moeten de standpunten van de coalitiepartijen wel voldoende compatibel zijn om samen te kunnen werken en bovendien moet het klikken op het persoonlijke vlak.
In Noord-Holland doet FvD bijvoorbeeld voorlopig niet mee met de coalitievorming omdat het standpunt van die partij over klimaat veel te ver afstaat van wat de andere partijen op provincie-niveau willen. FvD kan daar makkelijk worden overgeslagen omdat GroenLinks even groot is; beide partijen hebben negen van de 52 zetels. In bijvoorbeeld Noord-Brabant is het moeilijker om het FvD, met negen zetels, in te wisselen voor GroenLinks, omdat die partij daar maar vijf zetels heeft.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Tweede Kamer