Astense innovatie staat binnen 14 dagen weer stil
De pluimveehouder, Richard van der Velden, gebruikt voor het drogen van zijn pluimveemest een platendroger om de emissie van fijnstof te reduceren. Dit systeem bevalt hem goed. Vooral nadat hij enkele aanpassingen doorvoerde, door de platendroger te verzwaren. Dat er bij het laden van de gedroogde mest veel fijnstof vrijkomt, zal pluimveehouders bekend voorkomen.
Oplossing voor stof
De Astense pluimveehouder zocht hiervoor een oplossing: „Ik sla de gedroogde mest op in een loods op de grond. Tijdens het laden komt hierbij een veel stof vrij. In de zomer is dit echt een ongelofelijke hoeveelheid.” Hier wilde hij iets aan doen en bedacht samen met Pelleting Technology Netherlands (PTN) uit Schijndel. Ze kwamen tot een systeem om de mest en het stof in een afgesloten systeem op te slaan en daarna te verwerken tot mestkorrels waardoor er van stofproductie geen sprake meer was.
Activiteiten stoppen
De bedoeling was zo elk week 35 circa ton mest te verwerken tot mestkorrels. Maar, zover heeft het nog niet mogen komen. De omgevingsdienst Zuidoost Brabant voerde een inspectie uit. En hoewel de hele verwerking tot mestkorrels zich in een afgesloten ruimte afspeelde, moest hij zijn activiteiten stoppen. De apparatuur staat nu werkeloos. De betreffende medewerker heeft de pluimveehouder erop gewezen dat het nodig is om te bepalen of er sprake is van meer geuruitstoot dan waarvan in de reeds verleende vergunning sprake is. De bottleneck zit hierin dat het product verwarmd wordt in verband met hygiënisering. Alsnog hiervoor vergunning aanvragen zag de pluimveehouder niet zitten: „Argument van de gemeente was dat de geuruitstoot zou toenemen door het persen van mestbrokjes. De gemeente Asten hanteert strenge geurnormen, ik meen dat ze het over 0,5 odeur hadden”, aldus Van der Velden.
Teleurgesteld
De pluimveehouder verzucht: „Hoe wil je, als je in Asten (Brabant) woont, innoveren als de gemeente en de omgevingsdienst binnen enkele dagen op je stoep staan. En je komen vertellen dat je geen geldige vergunning hebt en je de innovatie binnen 14 dagen weer moet afbreken? Mijn innovatie stond nota bene in een afgesloten ruimte, reduceerde de stofhoeveelheid.” Een woordvoerder van de gemeente zegt hierover: „Er zijn vergunningen verleend bij de verbouw van het bedrijf. Maar wanneer er zaken aangepast worden die niet in de vergunning staan zullen we handhavend moeten optreden.”
Reactie gemeente Asten
Inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen als reactie op het redactionele telefoontje naar de gemeente Asten. De laatste heeft het initiatief genomen met Van der Velzen in contact te treden. „Als gemeente staan we positief tegenover innovaties op dit gebied”, vertelt de woordvoerster. „De pluimveehouder experimenteerde met de korrelpers door deze aan te sluiten op de droogtunnel, waarvoor een vergunning werd verleend. De medewerker van de omgevingsdienst was enthousiast over het korrelpersen. Maar hij heeft ook aangegeven dat dit getoetst moet worden aan de geureisen. De pluimveehouder zit inderdaad in een gebied waar de normen zeer streng zijn. Maar, het staat niet op voorhand vast dat de pluimveehouder niet aan de normen kan voldoen. We hebben hem geadviseerd om toch te kijken of zijn initiatief misschien vergunbaar is, en hierover op korte termijn samen met zijn adviseur hierover in nader contact te treden met de Omgevingsdienst. Pluimveemest op deze manier verwaarden door ze als korrels te exporteren juichen we als gemeente Asten natuurlijk toe.”