'Maak bezwaar tegen boete voor vang- en laadletsel'
„Wij vinden het onterecht dat een vleeskuikenhouder een boete krijgt van 1.500 euro terwijl de NVWA in haar eigen Integrale Risico Analyse (IRA) vleespluimvee rapport aangeeft dat nog niet duidelijk waar in de keten het letsel ontstaat”, zegt Jan Verhoijsen, voorzitter vleeskuikens van LTO/NOP. „Wij vinden het heel opmerkelijk om ingediende zienswijzes bij de NVWA voor de voet af te wijzen, waardoor alleen de gang naar de rechter middels een bezwaarschrift overblijft en daarmee de vleeskuikenhouder en zijn gezin opzadelt met het gevoel dat ze hun werk niet goed doen.”
Over de oorzaken van vang- en laadletsel is nog veel onbekend. Wageningen Livestock Research (WLR) deed daar het afgelopen jaar onderzoek naar. Verhoijsen: „Ons streven is om het vang- en laadletsel te verlagen. Wij willen graag weten waar en wanneer de kuikens letsel oplopen. In de stal voor het laden, tijdens het laden, tijdens het transport, bij aankomst in de slachterij of verderop in de slachterij. Wanneer we dat weten, kan de sector daar gericht actie op ondernemen.”
LTO/NOP kaartte dit aan bij de NVWA en stelde voor dat de NVWA geen boetes meer uitschreef totdat bekend was wat de oorzaken waren. De NVWA ging hier niet in mee. Hoewel het aantal boetes afnam omdat alle partijen meer aandacht schonken aan de omgang met de kuikens tijdens laden en het transport, krijgen sommige vleeskuikenhouders ook nu nog wel eens een boete.