'Sta open voor gesprek met lokale brandweer'
Dat adviseert leghennenhouders Mariska Oving. Zij gaf dinsdag 19 maart een presentatie over risicomanagement tijdens het openingsevent van de Poultry Expo in Hardenberg (OV). Oving houdt samen met haar man Bert 58.000 vrije uitloop hennen in twee stallen in het Drentse Odoornerveen.
Naast leghennenhoudster is ze brandweervrouw bij de lokale brandweer en heeft dit bijna tien jaar als vast werk gedaan. Naast het bestrijden van incidenten is zij vijf jaar woordvoerder geweest van de Drentse brandweer. Ook vangt ze brandweercollega’s op bij traumatische ervaringen. „Door mijn werk bij de brandweer krijg ik veel mee van brandrisico’s in veestallen”, zegt Oving.
Falen van elektra
40 procent van alle branden wordt veroorzaakt door falen van elektra, weet Oving. „Voorkom achterstallig onderhoud of nieuwbouw of verbouw zonder noodzakelijke verzwaring van de elektra waardoor deze te warm wordt”, waarschuwt Oving.
Naast elektra zijn werkzaamheden in de stal of oververhitting ook belangrijke oorzaken van brand. „Voorkom broei in pluimveemest door de mest niet te lang te laten liggen op warme zomerdagen. Zorg voor voldoende ventilatie in je mestopslag”, adviseert Oving. Daarnaast zijn blikseminslag en brandstichting belangrijke oorzaken en blijft van 30 procent van alle branden de brandoorzaak onbekend.
Bewustwording
„Bewustwording is heel belangrijk”, zegt Oving. „Sta open voor een gesprek met de lokale brandweer. Zij kunnen je op de brandrisico’s op jouw bedrijf wijzen en daarnaast ook veel leren van jou. Zo’n gesprek kost één of twee uur tijd maar verder niks. Maar dankzij zo’n gesprek ben je als pluimveehouder wel veel beter bewust van de brandrisico’s op jouw bedrijf en kun je aan de hand daarvan actie ondernemen waardoor de kans op een brand omlaag gaat.”
„Een stalbrand heeft een hele impact op jezelf, je familie en je bedrijf, maar ook op brandweermensen. Daarom moet je er alles aan doen om een stalbrand te voorkomen.”