'Fijnstofuitstoot verlagen met andere types strooisel'
Bos werkt samen met andere partijen aan technieken voor emissiearmere pluimveestallen. „In plaats van afzuiging van fijnstof met luchtwassers of andere dure technieken, kunnen we het probleem beter bij de bron aanpakken door de mest af te voeren en scharrelmateriaal te kiezen wat dat mogelijk maakt. Nu is strooisel immers gewoon mest. Door het scharrelen komt de fijnstof daarvan in de lucht.”
Twee weken geleden op Dutch Poultry Expo stonden op de stand van Wageningen UR meerdere bakken met verschillende soorten strooisel zodat Bos en zijn collega’s van Wageningen UR hierover het gesprek aan konden gaan met pluimveehouders.
Mestrobot
„Sommige pluimveehouders zijn sceptisch over andere strooiseltypes. Eén pluimveehouder stelde voor om de leghennen weer in de kooien te doen. Maar dat gaat het ministerie van Landbouw en de consument natuurlijk nooit goedkeuren. Dus doen we onderzoek naar andere types strooisel in combinatie met technieken voor frequente verwijdering van de mest daarin, eerst op kleine schaal en daarna het liefst bij een pluimveehouder. ”
Een idee is bijvoorbeeld om het strooisel op een geperforeerde plaat te leggen en dan van onderuit met lucht de fijne droge mestdeeltjes weg te zuigen. Een andere mogelijkheid is een mestrobot die de mest uit het scharrelmateriaal haalt, en tegelijk de grondeieren wegraapt. Of denk aan een mestschuif die scharrelmateriaal en mest scheidt en alleen de mest afvoert. „Die ideeën komen uit een ontwerpatelier met onder andere pluimveehouders. We doen daar momenteel onderzoek naar. We willen uitkomen op technieken die betaalbaar zijn en toe te passen in bestaande stallen.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Wageningen Livestock Research, Ellen Meinen