'In ovo enten in broederij bant Gumboro en IB QX uit'
Veenstra begeleidde een gezamenlijk project van farmaceut Ceva, broederij Probroed & Sloot en pluimveepraktijk Avecur waarin de kuikens in de broederij totaal waren afgeënt tegen Gumboro, IB, NCD en Marek. Hij presenteerde dinsdag 19 maart tijdens de vakbeurs Dutch Poultry Expo in Hardenberg de belangrijkste resultaten.
„Wereldwijd enten veel integraties in ovo. Waar er in Nederland nog regelmatig uitbraken zijn van Gumboro of andere virussen hebben ze in landen zoals Griekenland en Roemenië al jaren geen problemen meer met Gumboro of IB. Aangezien alle integraties in die landen in ovo enten, is al het pluimvee in die landen beschermd en waart er geen veldvirus meer rond.”
‘De nieuwe standaard’
In Nederland kunnen broederij Probroed en Sloot en broederij Schotman in ovo enten doordat ze beide over een in ovo entmachine beschikken. Veenstra denkt dat in ovo vaccinatie binnen een paar jaar de standaard gaat worden in de Nederlandse vleeskuikenhouderij.
In ovo vaccinatie kent vele voordelen, volgens hem. „Je raakt alle dieren, een kuiken bouwt vroeg immuniteit op en je hebt geen entreactie in de voor het kuiken kritische groeifase. Ook gebruik je geen levende entstoffen in de productiefase en verspreidt je daardoor geen vaccinatiestammen. Bovendien vermindert de arbeid voor een vleeskuikenhouder of dierenarts en verminderen vaccinatie fouten.”
„In de praktijk blijkt dat niet alle kuikens optimaal beschermd zijn tegen Gumboro doordat er soms iets niet helemaal goed gaat tijdens het enten. Zelfs bij een goed uitgevoerde drinkwatervaccinatie blijft minimaal 20 procent van het koppel onbeschermd. Uit gegevens van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) blijkt dat er in januari ook een aantal koppels vleeskuikens niet goed beschermd waren tegen het virus. Dat probleem heb je bij in ovo vaccinatie niet omdat die machine geen fouten maakt.”
Mogelijkheden
Momenteel zijn er diverse mogelijkheden om in ovo te enten. „Een vleeskuikenhouder kan voor een volledig afgeënt kuiken uit de broederij kiezen dat in ovo geënt is tegen Gumboro, NCD en Marek en op dag 0 wordt gesprayd tegen IB.”
Ook kan een vleeskuikenhouder ervoor kiezen om de kuikens in de broederij alleen te laten enten tegen Gumboro of alleen tegen NCD. Bij die In ovo vaccins worden ze meteen geënt tegen Marek. „De Marek entstof is een drager. De Marekentstof verspreidt heel snel en daardoor wordt het kuiken ook goed beschermd tegen Gumboro en NCD”, legt Veenstra uit.
Marek
In het zuiden van Nederland waren er afgelopen jaren bij conceptkuikens regelmatig problemen met Marek. „In ovo enten is een oplossing. Door de kuikens drie rondes in ovo tegen Marek te enten, vermindert een vleeskuikenhouder de infectiedruk. Daarnaast is een goede reiniging met veel water ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat al het veerstof weg is en ontsmet de stal daarna goed.”
„In ovo enten kan ook een oplossing zijn om problemen met ILT bij vleeskuikens in een omgeving op te lossen”, stelt Veenstra. „De kuikens bouwen dan vroege immuniteit tegen het virus op. Ook voorkomt het spreiding van levend ILT virus, waardoor de druk in de omgeving afneemt.”
Ook voor vleeskuikenhouders die rondes achter elkaar veel problemen met coccidiose hebben, biedt in ovo enten in de broederij een uitkomst. „Bij coccidiose enten in de broederij krijgen de kuikens een blauwe vloeistof op zich. Die pikken ze van elkaar af, zodat alle kuikens beschermd zijn tegen coccidiose.”
Kosten
De meerkosten van in ovo geënte kuikens hangen af van de entingen die het kuiken heeft gehad en van de broederij. „De meerkosten van een in ovo geënt kuiken tegen Marek, Gumboro en NCD bedragen minimaal 3 cent. Dat lijkt veel maar die meerkosten zijn maar gering. Stel dat je één koppel problemen hebt met Gumboro dan heb je die meerkosten al terugverdiend. Bovendien zijn die meerkosten maar gering als je ronde op ronde goed draait en een betere voederconversie hebt en minder afkeur zoals de vleeskuikenhouders die deelnamen aan de proef.”