Regenwater als kwalitatief drinkwater voor vleeskuikens
Vrijdag 22 maart is het Wereldwaterdag, een uitgelezen moment voor het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel om z’n onderzoek naar het gebruik van regenwater als drinkwater voor vleeskippen in de kijker te zetten. Het bedrijf test reinigings- en ontsmettingstechnieken en bekijkt welke technieken het meest efficiënt zijn om regenwater om te vormen tot kwalitatief drinkwater.
Regencapaciteit
„Door de grote schommelingen in de regenval in ons land zal regenwater sowieso altijd gecombineerd moeten worden met een andere drinkwaterbron", zegt Antwerps gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. Elk pluimveebedrijf moet de optimale regencapaciteit berekenen, met het oog op een duurzaam gebruik van regenwater. Hierbij moet rekening gehouden worden met de weersvoorspellingen, de stalgrootte, de dakoppervlakte en het verkrijgen van een bouwvergunning. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel heeft voor de vleeskuikenstallen een capaciteit van 40.000 liter water, dat wordt ingezet in één stal met 12.500 kuikens.
Investeringen
„Als je je eigen regenwater wil gebruiken, moet je zelf investeren in pompen en filters”, vertelt onderzoekster Iris Van Dosselaer, aangevend dat regenwater moet vrijgemaakt worden van grof vuil, en meermaals gefilterd en ontsmet moet worden. „Je moet regenwaterputten boren, leidingen leggen en filters en ontsmettingsmateriaal aankopen. In gebruik moet je ook alles regelmatig reinigen en vernieuwen. Sommige pluimveebedrijven zullen effectief de kosten kunnen drukken door over te schakelen op regenwater. Andere bedrijven zullen meer baat hebben bij het gebruik van enkel leidingwater. De overstap naar regenwater is alleen mogelijk bij nieuwbouw of grondige renovatie,” zegt de onderzoekster.
Praktijktesten
„Sinds 2017 loopt ons regenwater langs verschillende zinkputten en filters naar een ontsmettingstoestel”, vertelt onderzoeker Kris De Baere. „Dat toestel is uniek in België en biedt een effectieve afdoding van alle aanwezige kiemen en bacteriën. Pluimveehouders zijn voor meer informatie welkom op het praktijkbedrijf."