'Blij dat we zelf media uitgenodigd hebben tijdens fipronilcrisis'
Ze gaf dinsdag 19 maart een presentatie over hun aanpak van risicomanagement op het openingsevent van de Dutch Poultry Expo in Hardenberg (OV). De pluimveehoudster houdt samen met haar man Bert 58.000 vrije uitloop hennen in twee stallen in het Drentse Odoornerveen.
„Toen we in juli 2017, net als veel collega-pluimveehouders, getroffen werden door de fipronilcrisis verschenen er in veel media onjuiste verhalen over pluimveehouders en de pluimveesector. Wij hebben toen zelf RTV Drenthe en het Dagblad van het Noorden uitgenodigd zodat we zelf ons verhaal konden doen”, blikt Oving terug.
Het allereerste gesprek herinnert ze zich nog goed. „Mijn man en ik hadden ons verhaal gedaan aan de keukentafel. Toen we naar buiten liepen om foto’s te maken, zei de fotograaf ‘de kippen bij jullie lopen dus echt buiten’. We hebben vrije uitloop hennen die iedere dag naar buiten kunnen. De fotograaf dacht dat de foto’s op de eierdoosjes niet klopten. Hij dacht dat vrije uitloop hennen alleen binnenzaten. Dat heeft me wel aan het denken gezet”, blikt Oving terug. „Het leek erop of de fotograaf dacht dat pluimveehouders de boel frauderen. Dat is natuurlijk niet zo. Maar dat heeft mijn gedachte dat het goed is om zelf het echte verhaal te vertellen alleen maar versterkt.”
Activisten voor hun huis
Toen ze in augustus 2017 besloten de hennen in beide stallen te ruimen, zagen ze een oproep op social media staan waarin mensen werd verzocht om naar hun bedrijf te gaan en naar een bedrijf van een collega om daar te gaan demonstreren tegen het ruimen. „Daar schrokken we behoorlijk van. We hebben toen de politie gebeld omdat we niet wisten waartoe dierenrechtenactivisten in staat zouden zijn. Die schoten ons meteen te hulp. Zo was de wijkagent een half uur nadat we gebeld hadden al bij ons. De politie pakte dit verder op samen met de gemeente.”
„Gelukkig liepen de protesten rustig. De dierenrechtenactivisten waren in rouw, de meesten waren in het zwart gekleed. Ondertussen konden we met hulp van bekenden de vele de eieren weggooien waarmee wij bezig waren. Maar indruk maakte zo’n protest wel. Te meer omdat je niet weet waartoe zulke mensen in staat zijn.”
Gevolgd tijdens crisis
RTV Drenthe en Het Dagblad van het Noorden bleven Oving volgen tijdens de fipronilcrisis. Zo waren er video opnames van het schoonmaken van de stallen te zien. „Zo’n crisis doet echt wat met je. We hadden veel plannen met ons bedrijf maar nu zaten we met veel vragen. Wanneer waren onze eieren en ons bedrijf weer fipronilvrij? Wanneer konden we weer nieuwe hennen ontvangen? En konden we ooit weer nieuwe hennen ontvangen of betekende de crisis het einde van ons bedrijf?”
Familie, vrienden en bekenden van hen zagen aan Bert en Mariska dat de crisis veel met hen deed. „Ze zagen het aan onze mimiek.” Toen hun stallen in november 2017 fipronilvrij waren verklaard, kon Oving eindelijk weer glimlachen. In hun eerste stal ontving de familie in november nieuwe hennen, in hun tweede stal pas in februari. Oving was pas echt opgelucht toen ze 4 januari 2018 voor het eerst weer eieren konden leveren. Eind maart 2018 werd de mest ook fipronilvrij verklaard.
Nadat ze eerder al was gevraagd, sloot Oving zich in februari 2018 aan bij de mmmEggies. Deze groep kippenboerinnen promoten het Nederlandse ei. „De fipronilcrisis heeft me heel bewust gemaakt dat het erg belangrijk is om ons eigen verhaal te vertellen in plaats dat andere dat voor ons doen. Burgers moeten het echte verhaal horen over hoe gezond een ei is en hoe mooi en eerlijk product het is. Daar staan wij mmmEggies voor. En daarmee kunnen we veel bereiken.”