Ernst pootproblemen bij witte hennen sterk afgenomen
Dat schrijft de werkgroep pootproblemen vrijdag 15 maart in een update. Sinds halverwege 2016 kampen sommige koppels witte leghennen met pootverwondingen.
Als er problemen zijn, dan beginnen ze vaak vroeg in de productieronde. De ernst van de verschijnselen en het verloop wisselen erg, in sommige koppels is slechts sprake van lichte aantasting van de huid, in andere koppels zijn de tenen ernstig aangetast. De productie van de koppels lijdt over het algemeen niet onder de pootproblemen. „Gelukkig zien we het ernstige beeld, waarbij ook de uitval kon toenemen, nauwelijks meer”, zegt pluimveedierenarts Christiaan ter Veen van de GD, die in de werkgroep zit.
Oorzaak blijft ongewis
„Er is tot nu toe geen duidelijke oorzaak gevonden voor het optreden van de problematiek, waarschijnlijk zijn er meerdere factoren die aanleiding kunnen geven tot het probleem”, zegt Ter Veen. „Wel zijn er zaken uitgesloten. Zo lijkt er geen infectieuze oorzaak te zijn, ook lijkt er geen verband te zijn met ras, opfokker, voerleverancier, systeem of lichtbron.”
Pootproblemen komen niet alleen in Nederland voor, ook in andere landen worden pootproblemen gezien. Er zijn onder andere meldingen van vergelijkbare problemen uit Noorwegen, Denemarken, Duitsland, België en Zwitserland. De pootproblemen worden geassocieerd met niet behandelen van witte leghennen.
Als pootverwondingen eenmaal zijn ontstaan dan kunnen deze aanleiding geven voor aanpikken door andere hennen. Hennen kunnen dit gedrag van elkaar overnemen waardoor pootproblemen in sommige gevallen moeilijk onder controle te krijgen zijn. Uit de praktijk blijkt dat als hennen met pootwonden apart worden gezet, dat herstel optreedt. Blijven ze in het koppel dan worden de pootwonden vaak erger en kan er in het ergste geval sterfte optreden.
Hele snavels
Hennen met hele snavels kunnen selectiever voer opnemen en ook de wateropname kan lastiger zijn. In bepaalde gevallen lijkt het wijzigen van de eiwit / energieverhouding rond de start de pootproblemen te verminderen. Daarnaast kan het vervangen van een deel van de drinknippels door drinkcups de wateropname vergemakkelijken.
Beschikbaarheid van afleiding (luzerne, pikblokken, inrichting uitloop, muziek) kan het ontstaan van afwijkend gedrag beperken. Een ondersteunende inzet van extra vitaminen, mineralen, aminozuren en specifieke vetzuren kan soms helpen maar de resultaten zijn wisselend. Mogelijk speelt het moment van inzetten een rol. Eenmaal aangetaste poten herstellen namelijk langzamer waardoor interventies pas op langere termijn effect kunnen hebben. Bovendien leren kippen gewoontes makkelijker aan dan af.
Meld problemen
Helaas is de precieze oorzaak van de pootproblemen nog niet bekend. Daardoor is het ook nog niet mogelijk exact aan te geven hoe pootproblemen voorkomen kunnen worden. De werkgroep verkent nog verschillende mogelijke oorzaken en preventiemaatregelen.
„Om stappen te maken zijn we afhankelijk van leghennenhouders. Gelukkig zijn er minder problemen maar het is wel belangrijk om eventuele pootproblemen te blijven melden. Hoe meer ervaringen uit de praktijk, juist ook met effectieve interventiemaatregelen, hoe beter”, zegt Ter Veen. De werkgroep vraagt leghennenhouders dan ook pootproblemen te blijven melden, zeker indien problemen op bedrijven opnieuw optreden. „Daarnaast ontvangen we graag de effecten van genomen maatregelen zodat we beter zicht krijgen op wat mogelijk wel of niet werkt.”
Leghennenhouders kunnen (de ernst van) pootproblemen en mogelijke oplossingen melden door te mailen naar c.t.veen@gddiergezondheid.nl of te bellen naar 0570 660 566. Ook kunnen leghennenhouders hier meer informatie opvragen over pootproblemen bij witte leghennen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Christiaan ter Veen
Beeld: Susan Rexwinkel, Gezondheidsdienst voor Dieren
Bron: werkgroep pootproblemen