Fotoserie: Blokvoedering als voerstrategie voor rendement
Belang goede voerstrategie
Van nature is een kip een bosbewoner die het grootste deel van de dag naar voer aan het zoeken is. Ze is dus de hele dag aan het selecteren. Verder bepalen kippen onderling de rangorde. Deze rangorde en het selectieve pikken zorgen ervoor dat het sterk varieert wat verschillende hennen binnenkrijgen. Om het juiste voer bij de hen te krijgen moet er een goede voerstrategie ontwikkeld worden.
Blokvoedering
Een veel toegepaste strategie is blokvoedering. Onder blokvoedering verstaan wij het in meerdere blokken aanbieden van voer. Een blok bestaat meestal uit twee voerbeurten waar een korte tijd tussen zit. Tijdens de eerste voerbeurt van het blok hebben de sterke kippen de kans om voer op te nemen. Wanneer die kippen uitgegeten zijn, kunnen de minder sterke kippen tijdens de tweede voerbeurt van het blok eten. Meestal wordt er gewerkt met twee voerblokken. Het tijdstip van het voerblok hangt af van het tijdstip dat de voerbak leeg is. Een voerschema met blokken kan er als volgt uitzien:
- Licht: 5.00-21.00 uur
- 10.00 uur: voerbak goed leeg
- 11.00 uur: 1e voerbeurt
- 12.00 uur: 2e voerbeurt
- 16.00 uur: voerbak redelijk leeg
- 17.00 uur: 3e voerbeurt
- 19.00 uur: 4e voerbeurt
Goede voeropname
Deze voerstrategie met blokvoedering resulteert over het algemeen in een goede voeropname omdat de kippen gretig zijn. Daardoor leren ze goed vreten en vindt er minder selectieve opname plaats. Verder krijgen alle hennen de kans om voldoende goed voer op te nemen, waardoor ook de hennen die onderaan in de rangorde staan goed kunnen produceren. Bij het bepalen van de juiste strategie is het belangrijk om te weten wat de voeropname per voerbeurt is. Dit biedt inzicht in de maximale hoeveelheid die per beurt gevoerd kan worden.
Maximaal rendement uit leghen en voer
Werken met blokvoedering is een eenvoudige managementmaatregel waarmee het maximale rendement uit de leghen en uit het voer gehaald kan worden. De uitwerking van deze voerstrategie kan voor elke stal anders zijn.
Nutriënten in voer
De behoefte van de hen moet vertaald worden naar de juiste nutriënten en grondstoffen. Dit is een proces waar AR (AgruniekRijnvallei) voortdurend mee bezig is en op basis hiervan maakt AR Structomix-legmeel. De uitdaging is om de met zorg geformuleerde samenstelling ook zo in de leghen te krijgen. De samenstelling van voeders wordt met twee cijfers achter de komma geformuleerd, maar uiteindelijk gaat het erom dat de leghen het meel in dezelfde samenstelling opneemt.
Advies nodig voor een passend voerstrategie?
Neem dan gerust contact op met AR pluimveespecialist Jan van Os (mail of 06-22503851) of laat uw gegevens achter via het contactformulier.
Tekst: Jan van Os, AgruniekRijnvallei