Nertsenhouders waarschuwen: 'Verbod op pluimveehouderij is niet ondenkbaar'
Per 2024 is het commercieel houden en fokken van edelpelsdieren verboden. Dierenactivisme is daarvan de rechtstreekse oorzaak, menen de nertsenhouders. In het vierde deel van onze serie over dierenactivisme, doen zij deze maand in vakblad Pluimveeweb hun verhaal. De nertsenhouders waarschuwen pluimveehouders voor hetzelfde lot. „Denk niet dat het jullie nooit zal overkomen. Dat dachten wij ook en kijk wat er is gebeurd.”
Zelfde patroon
De nertsenhouders zien bij de andere veehouderij-sectoren momenteel hetzelfde patroon als in het recente verleden bij de nertsenhouderij. „Dierenactivisten – wij noemen ze liever dierenterroristen - hebben ook bij ons ingebroken, video’s gemaakt, video’s gemanipuleerd en zelfs brand gesticht bij woningen waar kinderen sliepen. Ze hebben nertsen losgelaten en nertsenhouders en hun gezinnen bedreigd, geïntimideerd, gegijzeld en lastercampagnes over de sector uitgestort. Deze acties zie je nu één op één gebeuren in de pluimveehouderij en ook in andere veehouderij-sectoren”, waarschuwt een nertsenhouder.
Bewerkt
Dierenactivisten hebben de politiek, media en maatschappij volgens hem net zo lang bewerkt tot de politiek in 2013 uiteindelijk besloot om een verbod in te stellen op het houden en fokken van nertsen voor de modebranche. „En alsof dit niet erg genoeg is, weigert de overheid om ons hiervoor behoorlijk te compenseren. Die verbiedt ons om te ondernemen en zegt vervolgens: ‘Zoek het maar uit’.”
Pluimveehouders moeten alert zijn op de ontwikkelingen en niet achterover leunen. „Wij hebben het verbod ook niet zien aankomen. Onze sector was de meest vooruitstrevende sector die er was. In alles liepen we voorop en we hadden continu overleg met de overheid. Wij hebben net als pluimveehouders open dagen gehad, bussen vol met ambtenaren en politici hebben wij meegenomen op onze bedrijven om te laten zien waar wij mee bezig waren. Wij dachten ook dat we niet bang hoefden te zijn. We wisten wel dat de eisen steeds strenger werden, maar je wilt er niet aan dat iets verboden wordt, vanwege ethische redenen. Dat was onvoorstelbaar.”
Luxe
„Het wordt ons verboden om te ondernemen omdat bont als een luxe wordt gezien. Een complete beroepsgroep is daarvoor de afgelopen decennia gecriminaliseerd. Andere veehouderijsectoren moeten zich goed realiseren dat dit hen ook gaat overkomen”, waarschuwt de nertsenhouder zijn collega-boeren nogmaals. ,,Nu wordt bont als een luxe gezien, maar wat als straks ook vlees als luxe wordt gezien en daarna eieren en nog eens later zuivel? Dit is niet ondenkbaar. De dierenactivisten werken hier langzaam, maar zeker naar toe.”
Vertrouwen kwijt
De nertsenhouders waarschuwen pluimveehouders om niet te veel op de rechtspraak te vertrouwen. „Wij dachten ook dat de rechters het fokverbod wel onderuit zouden halen, het is immers ontneming van eigendom. Helaas is dat niet gebeurd. Mede omdat de rechter dacht dat er een goede compensatieregeling zou komen. Maar die is er niet. En die komt er, zoals het er nu uitziet, waarschijnlijk ook niet.”
(*) De nertsenhouders willen anoniem blijven uit angst voor dierenactivisten. De volledige namen zijn bij de redactie bekend.
Lees het complete achtergrondverhaal aanstaande vrijdag 15 maart in vakblad Pluimveeweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.