Marktplein, kennistheater en de lekkerste kipgerechten
Het openingscongres dinsdag 19 maart om 11.30 uur gaat over risicomanagement. TV-kok Ramon Brugman maakt tijdens Dutch Poultry Expo de lekkerste gerechten met kippenvlees op het kookplein. In het kennistheater van Pluimveeweb staan de thema’s bedrijfsovername en duurzaamheid centraal. Het Pluimveeweb-kennistheater is te vinden in hal 6.
Marktplein en themaroutes
Het marktplein is de centrale plek waar onderwerpen worden behandeld gerelateerd aan de afzet en verkoop van (broed)eieren, kuikens en pluimveevlees. Het draait hier om de inkomensontwikkeling in de pluimveehouderij in een veranderende omgeving en marktvraag. De onderwerpen risicomanagement, verduurzaming en innovaties worden uitgelicht door middel van themaroutes. Twee keer per dag, om 16.00 en 20.00 uur, kunnen bezoekers mee met een rondleiding die in het teken staat van een van de beursthema's: exposanten geven dan een korte pitch over hun product of service.
In Ovo-enten
In het Dutch Poultry Expo kennistheater spreken diverse professionals over onderwerpen als risicomanagement, duurzaamheid, innovaties, arbeidsmarkt en afzet/verkoop. Ceva geeft een presentatie over nieuwe vaccinatietechnieken met name op de broederij zoals In Ovo-enten; in het ei enten. Stefan Veenstra van pluimveepraktijk Avecur geeft eveneens een presentatie over In Ovo-enten.
Wageningen Universiteit
Wageningen University & Research verzorgt vier onderwerpen:
- Bedrijfshygiëne in relatie tot insleep van Campylobacter, vogelgriep en andere dierziekten
- Duurzame aanpak van vogelmijt met de acht stappen van Integrated Pest Management (IPM)
- Zoektocht naar ander substraat voor scharrelen/stofbaden in relatie tot voorkomen van emissies
- Het meten van emissie van fijnstof (complete meetopstelling) in relatie tot de tussentijdse resultaten van de Pilots PEV
„Er komen geen presentaties over deze vier onderwerpen”, vertelt onderzoeker Hilko Ellen van Wageningen University & Research. „Bedoeling is om bezoekers die langskomen de gelegenheid te geven om kennis te nemen van resultaten en te discussiëren.”
Veiligheid en gezondheid
Adviseur Jan Brok geeft beide dagen zijn presentatie 'Van pluimveehouder naar voedselproducent'. Hij vertelt onder meer over risico’s en veiligheid in de pluimveehouderij. MSD Animal Health geeft twee keer per dag een presentatie over vogelmijtbeheersing bij leghennen en de nieuwste generatie vaccins en vaccinatietechnieken voor vleeskuikens.
Pluimveedierenarts Jeanine Wiegel (dinsdag) en sectormanager Ruth Bouwstra (woensdag) van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) nemen bezoekers mee terug in de tijd om te zien wat er de afgelopen jaren op het vlak van pluimveegezondheid is veranderd. Meer informatie over het programma vind je op Dutchpoultryexpo.nl.
Meld je op deze website aan voor Dutch Poultry Expo in Hardenberg. Aanstaande vrijdag 15 maart verschijnt vakblad Pluimveeweb. Daarbij zit een toegangscode die u als pluimveehouder kunt gebruiken om gratis toegang te krijgen.