'20 cent per broedei nodig anders kun je beter stoppen'
Ook de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) maakt zich zorgen over de zorgwekkende bedrijfseconomische situatie op vermeerderingsbedrijven in Nederland. „De notering voor broedeieren is al jaren structureel laag en wijzigt amper, terwijl de vaste lasten alleen maar zijn gestegen. Dat houdt een keer op", stelt de NVP. „Het kromme is dat vanaf ongeveer eind 2017 er wel een goede vraag is naar broedeieren van Nederlandse kwaliteit en de vrije prijs per broedei boven en soms ver boven de noteringsprijs ligt."
„Willen we een toekomstbestendige vermeerderingssector behouden in Nederland dan zal de notering in beweging moeten komen ten gunste van de primaire producenten; ook vermeerderaars moeten reserveringen voor innovaties en andere investeringen kunnen doen, wat met de broedeiprijs van de afgelopen jaren nagenoeg onmogelijk is gebleken." De NVP heeft de indruk dat stijging van de notering lang na-ijlt op de werkelijke prijsstijging (vrije prijs) en wel meteen zakt bij een daling. De noteringsprijs is volgens de NVP daarmee een niet getrouwe weergave van de werkelijke prijsontwikkeling, waardoor vermeerderaars die op notering (moeten) leveren nauwelijks van de pieken kunnen profiteren, maar de dalen wel voor hun kiezen krijgen.
Thema-avond over broedeimarkt
Lees het achtergrondverhaal over de kostprijs van broedeieren, waarin verschillende specialisten aan het woord komen, aanstaande vrijdag 15 maart in vakblad Pluimveeweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Woensdagavond 24 april organiseert Pluimveeweb in samenwerking met Bravo de thema-avond Vermeerdering bij het Aeres MBO te Barneveld. Wout van Wolfswinkel geeft een presentatie over de huidige broedeimarkt en het toekomstperspectief voor Nederlandse vermeerderaars op korte, middellange en lange termijn. Vervolgens schetst pluimveemarktanalist Nan-Dirk Mulder van de Rabobank de kansen en bedreigingen voor Nederlandse vleeskuikenouderdierenhouders.
Nederlandse broedeieren zijn wereldwijd al jaren gewild vanwege de goede bevruchting en goede kwaliteit eendagskuikens. Blijft dat zo? Of halen onze concurrenten ons in? En kan de sector in de huidige vorm blijven bestaan? Of moet deze inkrimpen of herstructureren? Van Wolfswinkel en Mulder geven woensdagavond 24 april de antwoorden. Kijk hier voor meer informatie en om u aan te melden voor deze avond.