Risiscomanagement: met een nieuwe manier van enten de toekomst tegemoet
Hoewel het enten met levende, afgezwakte entstoffen nog steeds wordt toegepast, is het gebleken dat deze entstoffen enkel in laboratoriumomstandigheden optimaal werken en toegediend kunnen worden. Onder veldomstandigheden is dit niet altijd vanzelfsprekend. Niet alleen doet er zich een gebrekkige opname van de entstoffen voor, daarnaast speelt ook de invloed van de maternale immuniteit afkomstig van de kip een grote rol in de verminderde werking van levende, afgezwakte entstoffen. Dit zorgt ervoor dat het risico op insleep van virale ziektes reeël is.
Door gebruik te maken van nieuwe, hoogwaardig technologische entstoffen, kunnen bovengenoemde problemen omzeild worden. Allereerst kunnen de entstoffen vroegtijdig ingezet worden onder ideale omstandigheden: namelijk op broederijen die op een preventieve manier werken aan ziekte- en virusbestrijding. Door te vaccineren op broederijen en gebruik te maken van vector-entstoffen en immuuncomplexen, maken veldinfecties geen kans en wordt bovendien de maternale immuniteit omzeild.
De immuuncomplexen die aanwezig zijn in de entstoffen worden voornamelijk ingezet tegen de ziekte van Gumboro. Deze doorbreken de Gumboro-cyclus en gaan de spreiding van het veldvirus tegen. Het verlaagt ook de druk in de omgeving. Vector-entstoffen, gebaseerd op Marek-componenten, versterken daarnaast geleidelijk aan de immuniteit van de kuikens door zich langzaam maar zeker te vermenigvuldigen. Deze entstoffen blijven levenslang actief, veroorzaken geen entreactie en zijn daarom dan ook volledig veilig voor het kuiken. Het risico op insleep van virale ziektes wordt hiermee uitermate beperkt.
Door het combineren van immuuncomplexen en vector-entstoffen, kan men de beste technologie aanwenden voor een doeltreffende aanpak van virale risico's op het bedrijf.
Tekst: Ceva