Pluimveehouder kan in Oekraïne met Europees geld bedrijf ontwikkelen
Daarom is de stap van De Heus Voeders om een meerderheidsbelang te nemen in een Oekraïense voerfabrikant een logische. De Heus tekende op 4 maart 2019 een overeenkomst met de heer Fedir Shopsky voor het nemen van een meerderheidsbelang in D-Mix in de Oekraïne. Met dit partnership zet De Heus een strategische stap in de attractieve Oekraïense markt voor diervoeders. De joint-venture zal haar bedrijfsactiviteiten onder de handelsnaam ‘Koudijs Ukraine’ verrichten.
Graanschuur van Europa
De Oekraïne, wordt ook wel de graanschuur van Europa genoemd, ligt in één van de meest vruchtbare gebieden van Midden- en Oost-Europa. Het land is uitgegroeid tot een belangrijke speler op de internationale agrimarkt. De Oekraïense overheid investeert in en stimuleert de lokale landbouw om de opbrengsten en productie verder te verhogen en daarmee haar internationale positie te versterken. De verwachting is dat de omvang van de veehouderij zal toenemen en daarmee ook de vraag naar hoogwaardige en effectieve diervoeders.
Boeren welkom
De Oekraïense overheid staat open voor buitenlandse investeerders die extra kennis en ervaring op het gebied van diervoer, veehouderij en boerderijmanagement inbrengen. Zo zal Koudijs Ukraine de mogelijkheid krijgen om haar kennis niet alleen te verrijken op het gebied van voeding, maar ook op het gebied van veehouderij en productietechnologie. Dit versnelt de innovatie, verbetert de kwaliteit van de diervoeders, versterkt de advisering aan klanten en optimaliseert de productieprocessen.
Er zijn ook Nederlandse boeren die kozen voor een bedrijf in de Oekraïne. Kees Huizinga, afkomstig uit het Groningse Hellum, is één van hen. Zijn bedrijf beslaat ongeveer 16.000 hectare geleasde grond, telt een eigen melkvee- en een varkenshouderijtak. Het bedrijf kreeg begin 2016 een lening van 5 miljoen dollar van de Europese Commissie en European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), om zijn machinepark uit te breiden.
Ondernemen in een land als de Oekraïne blijkt hiermee dus ook een mogelijkheid voor varkens- en melkveehouders te zijn om met Europees geld hun ambities waar te maken. In de Oekraïne zijn ook prima mogelijkheden om een wat kleiner bedrijf – tussen de 800 en 1.500 hectare – te pachten.