'Boeren moeten zelf asbest mogen verwijderen'
Jansen reageert daarmee op het rapport ‘Inzichten voor proportioneel asbestbeleid’, dat gisteren werd gepubliceerd. De onderzoekers - TNO, Universiteit Utrecht, de Radboud Universiteit en Crisislab - stellen dat het werken met asbest in de meeste onderzochte scenario’s weinig risico’s met zich medebrengt. Een uitgewerkt scenario betreft het verwijderen van asbest door particulieren. „Het blijkt dat de gezondheidsrisico’s van dit scenario niet zo groot zijn”, stellen de onderzoekers. Het gaat om maximaal 69 sterfgevallen per 100.000 blootgestelde. „Dat is weliswaar boven het verwaarloosbare risico, maar onder het maximaal toelaatbare risico.” Vanuit het oogpunt van proportionaliteit vinden zij het treffen van aanvullende beschermingsmaatregelen daarom onnodig.
Pakje sigaretten
Professor Ira Helsloot, een van de auteurs van het rapport, stelt tegenover de NOS dat het risico gelijk is aan dat van het roken van een paar pakjes sigaretten. „Dat is niet gezond en je moet het niet doen, maar niemand raakt er totaal van in de stress.”
LTO pleit daarom voor het risicogestuurd saneren van asbestdaken en een realistisch asbestbeleid. Onder het huidige beleid levert het verplicht saneren van asbestdaken burgers en ondernemers een kostenpost van ruim 880 miljoen euro op. Dat staat niet in proportie met de risico’s, vindt de organisatie, die daarom vindt dat boeren die zelf asbestdaken willen saneren daar ook de ruimte voor moeten krijgen.
„Het debat is doorgeslagen. We moeten terug naar de feiten, met oog voor de verhoudingen tussen de risico’s en de kosten”, vindt Jansen. „We moeten ons niet laten leiden door angst, maar door realisme.”