Nederland koploper met kipvriendelijker vangmethode
Dat maakte dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals dinsdag 5 maart bekend. Meer dan 25.000 kippen werden afgelopen week in samenspraak met de mensen achter Kipster volgens de nieuwe methode gevangen en geladen. „De consument kan nu een ei met minder dierenleed bij het vangen in de schappen van de supermarkten vinden", meldt Eyes on Animals.
In Nederland leven zo’n 30 miljoen leghennen. Als leghennen geen of niet meer voldoende eieren produceren, eindigen ze bij een kippenslachterij in Nederland of in het buitenland.
Mistanden
Lesley Moffat, directeur Eyes on Animals, vertelt: „Wij zagen tijdens onze inspecties bij het vangen en laden van kippen veel misgaan. De traditionele vangmethode veroorzaakt veel dierenleed. Met grote snelheid worden de dieren aan één poot uit de stellingen getrokken en met vier tot vijf kippen tegelijk ondersteboven in kratten gepropt. Met enorme paniek in de stal en ernstige verwondingen tot gevolg. Dat moest anders vonden wij."
In 2016 startte dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals daarom een pilot met een nieuwe methode om uitgelegde leghennen te vangen. In eerste instantie werden op kleine schaal pluimveevangploegen getraind in deze zogenaamde Zweedse vangmethode. Dat bleek een schot in de roos. Drie jaar later is de pilot uitgegroeid tot een nieuwe manier van werken.
Kipster en Rondeel
Lesley Moffat vervolgt: „We hebben bij onze trainingen ingezet op een volledig nieuwe manier van vangen: rechtop rondom de borst en vleugels, maximaal twee tegelijk. Deze methode heet de 'Zweedse vangmethode'. In Zweden zijn er een paar kleine boerderijen waar kippen op die manier gevangen worden. Toch was niet iedereen direct overtuigd. Het zou veel te lang duren en niet haalbaar zijn. Inmiddels is het tegendeel bewezen: Kipster en Rondeel zijn volledig overgestapt op de Zweedse manier van vangen. Nog nooit eerder is dat op zo’n grote schaal gedaan. Daar zijn we enorm blij mee, want het bespaart heel veel dieren echt heel veel leed."
Ruud Zanders, co-founder van Kipster, voegt toe: „Kipster is het meest duurzame en diervriendelijke pluimveebedrijf van de wereld. Daar zijn we trots op. Toen Eyes on Animals vroeg of wij mee wilde werken aan een pilot, hoefden wij dan ook niet heel lang na te denken. Na de eerste pilot hebben we direct besloten dat voortaan alle kippen waar wij bij betrokken zijn, geladen zullen worden op deze manier. Recent hebben wij dan ook 25.000 kippen op de Zweedse manier laten vangen en laden. Zelfs onze vangploegen waren onder de indruk van de rust in de stal. Net als Eyes on Animals geloven wij dat deze vangmethode de standaard zou moeten worden."
Beter Leven sterren
Ook de Dierenbescherming wil nu de Zweedse vangmethode in haar criteria gaan opnemen voor kippen met 3 Beter Leven sterren. Andere bedrijven als Demeter hebben eveneens interesse getoond.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Vencomatic Group
Bron: Eyes on Animals