Denen halen eiwit voor pluimveevoer uit gras en klavers
Leghennen die 4, 8 of 12 procent graseiwitconcentraat kregen, haalden dezelfde eiproductie als de controlegroep, maar de dooiers waren geler. Bij vleeskuikens kan tot 13 procent van het ruw eiwit in het voer uit graseiwit komen, zonder dat dit de groei remt. Het graseiwit zorgde bovendien voor een hoger omega-3-niveau. Dat meldt De Molenaar.
Commercieel is de productie van graseiwit waarschijnlijk enkel haalbaar voor de biologische productie. Er wordt een graseiwitfabriek gebouwd door een consortium van de Universiteit van Aarhus, een ingenieursbureau, een machinebouwer, een veevoedingsbedrijf en boeren. Ook worden er enkele kleinere projecten opgezet.
Het gras-klavermengsel wordt vers geoogst zodat het 100 procent van de droge stof en het eiwit behoudt. Het wordt geperst in een schroefperser. De perskoek wordt gebruikt als voer voor koeien of voor biogasproductie. De gewonnen eiwitten worden gefermenteerd en nadien worden de droge en natte fractie gescheiden via centrifuge. De natte fractie wordt benut voor biogasproductie en de droge fractie is een eiwitpasta met 30 tot 60 procent eiwit, die in varkens- en pluimveevoer kan verwerkt worden.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: De Molenaar