Antibioticagebruik bij vleeskuikens daalde 4 procent in 2018
Dat blijkt uit gegevens van de centrale registratie van antibiotica (CRA) van Avined. Het gebruik van eerste, tweede en derde keus middelen bedroeg respectievelijk 4,5, 5,4 en 0,1 DDDA ten opzichte van 5,0, 5,0 en 0,1 DDDA in 2017.
Het gemiddelde antibioticagebruik bij reguliere vleeskuikens bedroeg vorig jaar 13,3 DDDA ten opzichte van 13,1 DDDA in 2017. Bij trager groeiende vleeskuikens was het gemiddelde gebruik 3,7 DDDA ten opzichte van 4,6 DDDA in 2017. Met 3,2 DDDA werd in de eerste week gemiddeld de meeste antibiotica ingezet. Dat was vorig jaar met 3,9 DDDA ook al zo.
Tegen algemene stoornissen/overige werd met 4,7 DDDA het meeste antibiotica ingezet gevolgd door respiratie (3,0), locomotie (2,9), eerste week problemen (2,2) en digistie (1,6). Nederlandse vleeskuikenhouders verlaagden het antibioticagebruik sinds 2009 sterk. In 2009 bedroeg het gebruik 36,8 DDDA.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: centrale registratie van antibiotica, Avined