'Kweekvlees is niet per se beter voor het klimaat dan vlees'
Kweekvlees wordt ‘opgekweekt’ uit enkele dierlijke stamcellen. Die techniek zorgt niet alleen voor minder dierenleed, maar het zou de uitstoot van broeikasgassen ook serieus terugdringen. Maar afhankelijk van de manier waarop het kweekvlees gemaakt wordt, vergt de productie op grote schaal ook veel energie. Als die energie afkomstig is van fossiele brandstoffen, is traditionele veehouderij op langere termijn gunstiger voor het klimaat.
Wat ook een rol speelt, is dat er in het debat over de voordelen die kweekvlees voor het klimaat zou hebben onvoldoende onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende typen broeikasgassen. Vee heeft een vrij grote uitstoot, omdat het een grote hoeveelheid methaan voortbrengt. Methaan is een belangrijk broeikasgas, maar uitdrukken in CO2-equivalenten kan misleidend zijn, omdat de gassen heel verschillend zijn.
Een ton methaan heeft een veel groter opwarmend effect dan een ton CO2, maar het methaan blijft ongeveer 12 jaar in de atmosfeer hangen, terwijl CO2 millennia lang standhoudt en zich ophoopt. Het betekent dat de impact die methaan op de lange termijn op de opwarming heeft, niet cumulatief is en beïnvloed wordt door het feit of de uitstoot door de tijd heen af- of toeneemt. Zie voor meer informatie de website van Scientias.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Meatless BV
Bron: Scientias