'Technieken reduceren fijnstof in Kipsterstal maar verdere ontwikkelingen nodig'
In september 2017 namen hij en zijn partners de Kipster leghennenstal in gebruik. In de stal, die in het Limburgse Oirlo staat, hangen acht Aspara Agro units van Smits Agro, die door middel van ionisatie fijnstof uit de stallucht halen. Aan de achterwand van de stal hangen vier fijnstoffilters van Inno+. Boven de mestband hangen er nog eens zes.
„Het schoonmaken van de fijnstoffilters is een groot aandachtspunt. De filters zijn erg lastig schoon te maken. De huidige techniek die daarvoor gebruikt wordt moet eerst verder ontwikkeld worden. In onze nieuw te bouwen Kipsterstal willen we de stoffilters daarom niet installeren. Het schoonmaken van de stoffilters moet eerst makkelijker worden voordat we er weer in investeren. We hebben er wel vertrouwen in dat het in orde komt en dat het bij daaropvolgende Kipsters haalbaar is”, verklaart Zanders. De fijnstoffilters reinigen 24 uur per dag en 7 dagen per week de uitgaande lucht. Het is daarom een end of pipe oplossing. De theoretische reductie ligt tussen de 95 en 98 procent. „Samen met de leverancier wordt er aan gewerkt om via bestaande technieken toch evengoed die 95 tot 98 procent reductie op fijnstof te halen in onze nieuw te bouwen Kipsterstal", zegt Zanders.
230 volt
In de nieuwe Kipsterstal is Zanders wel van plan om te investeren in de Aspara Agro ionistatie units. „Alle acht units in onze Kipsterstal in Oirlo zijn los geschakeld. We zouden graag zien dat deze worden aangestuurd door één centrale computer. Dat hebben we bij de fabrikant ook aangegeven. De ventilatie in een stal wordt bijvoorbeeld ook door één computer aangestuurd.” Een voordeel van de unit is dat krachtstroom niet nodig is. „De units vragen 230 volt.” Ook geeft Zanders aan dat de prijs nog wel echt een aandachtspunt is.
Het stof afkomstig uit een ionisatie unit werd eerst opgevangen in twee plastic zakken, die onder de units hingen en met een klem vastzaten. Kipster paste dit in overleg met de fabrikant aan. „Nu hangen er twee kunststof bakken onder de units. Dat is toch wat degelijker.”
Het fijnstof uit de ionisatie units en uit het fijnstoffilter voert Kipster samen met de mest af. Dat zei Zanders na een vraag uit het publiek. „Van de zes fijnststoffilters boven de mestband laten we het stof op de mestband vallen”, legt Zanders uit.
Geen fijnstof uitstoot
„Ons streven is om geen fijnstof, geur, ammoniak en andere emissies uit te stoten. We vinden dat onze omgeving en het milieu geen hinder moeten ondervinden van emissies uit onze stal. Wij zijn niet geinteresseerd in bijvoorbeeld 50 procent. We zoeken met alles naar het optimale. Vandaar ook dat we met fijnstofreductie streven naar 100 procent. Dat was voor ons de beweegreden om te investeren in fijnstof reducerende technieken”, verklaart Zanders.
Alle bezoekers op het Fijnstof Event luisteren aandachtig naar zijn open en eerlijke verhaal. Kipster verkocht de eieren voor vijf jaar aan supermarktketen Lidl. Door de grote vraag naar de eieren besloten de eigenaren van Kipster in oktober vorig jaar om een tweede Kipsterstal in de Randstad te bouwen en een derde in België. Beide stallen moeten dit jaar verrijzen.