Sector en LNV praten over nieuwe DGF-convenant
„Als gevolg van de vogelgriepuitbraken in de afgelopen jaren was er een tekort in het Diergezondheidheidsfonds (DGF) voor pluimvee ontstaan. Dit tekort is vorig jaar weggewerkt door de hogere heffing voor pluimveehouders. De komende twee jaar moet een reserve worden opgebouwd. Bovendien neemt het aantal pluimveehouders af. Dus moeten steeds minder pluimveehouders steeds meer bijdragen aan het DGF”, licht Brok toe.
„Betaalbaarheid, rechtvaardigheid, solidariteit en draagvlak zijn zaken die aan de onderhandelingstafel aan de orde komen”, stelt Brok. „De pluimveesector is een diverse sector met verschillende belangen en risicoafwegingen. Daarnaast zal de heffing reëel moeten zijn bij de verdiencapaciteit, in de betreffende sector”, vindt de adviseur. Dat is volgens hem nu niet altijd het geval.
„Het kan niet zo zijn dat 40 bedrijven met kolonie huisvestigingssystemen meer heffing betalen dan 240 vermeerderaars in vleessector. Dit is sinds 2014 nog steeds het geval. Wie kan dit rechtvaardigen en uitleggen”, vraagt Brok zich af.
Goede onderbouwing
Voor een DGF-heffing met draagvlak zal een goede tariefonderbouwing nodig zijn die uit meerdere componenten bestaat, volgens Brok. Hij heeft deze voorstellen aangedragen bij het ministerie van LNV en Avined:
- Risicofactor
„Bedrijven worden ingedeeld in klassen. De hoogste klasse is uitloop kippen, deze heeft een factor 1. De laagste is vleeskuikens binnengehouden zonder uitladen. Dit is factor 0,3. Hier tussenin zitten de overige deelsectoren in de pluimveehouderij.” - Verdiencapaciteit van de betreffende sector
„Verdiencapaciteit; deze cijfers worden jaarlijks vastgesteld en bijgesteld in de KWIN-cijfers, langjarige gemiddelden over de laatste vijf jaar. Dit is een vast verhoudingsgetal. (Max 1,0).” - Waarde van de dieren
„Tussen de waarde van 40.000 vleeskuikenouderdieren of 40.000 vleeskuikens zit een behoorlijk verschil in. De duurste diersoort krijgt een factor 1.” - Hygiënescan/Biosecurity
„De bedrijfssituatie tot de hygiëne en biosecurity kunnen eveneens tot een korting leiden, wie de hoogste werkelijke score heeft krijgt de laagste toeslag op de heffing.”
Het ministerie van LNV en Avined moeten nog reageren op deze voorstellen van Brok. „Ik vind het belangrijk dat er mensen met kennis van zaken, die de structuur van de pluimveesector kennen, oordelen over deze voorstellen”, zegt Brok. „Met het nieuwe DGF-convenant moet de sector immers weer vijf jaar vooruit.”