Opzet proef gecontroleerd voeren vleeskuikenouderdieren
Dinsdag 29 januari zijn 1.000 eendagskuikens Ross 308 vleeskuikenouderdieren opgezet voor het experiment dat vleeskuikenouderdieren gevolgd worden tijdens de opfokperiode en sowieso tot 40 weken leeftijd. Deze proef is onderdeel van het project Breeders in Balance.
Gedragsonderzoek
Een belangrijk onderdeel bij vleeskuikenouderdieren is dat de ouders van vleeskuikens zelf, net als vleeskuikens, de neiging hebben om snel te groeien. Om te snelle gewichtstoename te voorkomen, wordt de hoeveelheid voer tussen 3 en 25 weken leeftijd gecontroleerd. Hiermee worden negatieve gevolgen voor gezondheid en productie en dus ook het welzijn van de dieren voorkomen.
Het gecontroleerd voeren heeft echter ook negatieve gevolgen voor het gedrag en welzijn van de dieren, wat zich bijvoorbeeld uit in stereotiep pikgedrag naar het systeem, muur of andere dieren. Hierom wordt dit experiment uitgevoerd met aangepast voermanagement waarbij de verwachting is dat het welzijn van de ouderdieren mogelijk verbeterd kan worden.
De dieren krijgen een met haverdoppen verdund voer en worden een- of tweemaal per dag gevoerd tijdens de opfokperiode. Verder is de verwachting dat de aanpassingen ook positieve effecten hebben op de gezondheid en productiviteit van de dieren. Dit kan een win-win situatie voor de kippen en de pluimveehouders opleveren.
Carus
De kuikens zijn geplaatst in 24 verschillende afdelingen in de proefaccommodatie Carus te Wageningen. Carus, Latijn voor ‘dierbaar’, is de naam van de onderzoeksfaciliteiten van het Departement Dierwetenschappen, onderdeel van Wageningen University.
Per afdeling zijn 40 henkuikens geplaatst. Op 23 weken leeftijd worden 3 of 4 hanen bijgeplaatst om voor bevruchte eieren te zorgen.
De verantwoordelijk onderzoeker is Rick van Emous die ook projectleider is van het project Breeders In Balance. Het project Breeders in Balance is een samenwerkingsverband tussen de vermeerderingssector, periferie, Ministerie LNV en Wageningen UR Livestock Research.