Aantal kalkoenen en kalkoenbedrijven daalde fors
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veel kalkoenhouders stopten of schakelden over naar vleeskuikens vanwege de betere marges.
De helft van de 28 kalkoenbedrijven zit in Limburg. Deze provincie herbergt met 354.349 kalkoenen 55 procent van de dieren. Noord-Brabant volgt met zeven bedrijven met in totaal 156.115 dieren. In Gelderland zijn drie kalkoenhouders actief met in totaal 71.527 dieren. De provincies Drenthe, Overijssel, Flevoland en Groningen herbergen alle slechts één kalkoenbedrijf, schrijft LTO-ledenblad Nieuwe Oogst.
Beter Leven keurmerk
De Nederlandse kalkoenvleesconsumptie blijft met ruim 1 kilo per hoofd van de bevolking per jaar achter ten opzichte van de Duitse consument, die jaarlijks 6 kilo verorbert. De Coöperatieve Vereniging ter Bevordering van Afzet van Vleeskalkoenen (BAV) probeert de consumptie te verhogen naar 2 kilo. Dan zouden alle Nederlandse kalkoenen in ons land worden geconsumeerd.
Maatschap Jenniskens in Ysselsteyn (LB) is één van de kalkoenbedrijven in Nederland. Sinds twee jaar levert zij een deel van haar kalkoenen af met één ster van het Beter Leven keurmerk. Daglicht, afleidingsmateriaal, overdekte uitloop, bezetting en een maximale groei per dag zijn eisen voor dit keurmerk. Dit zorgt voor een een lagere kilo-opbrengst per vierkante meter en een hogere kostprijs. Een Beter Leven-toeslag per kilo vlees compenseert dit. „Uiteindelijk realiseren we zo een hoger saldo”, zegt kalkoenhouder Twan Jenniskens tegen Nieuwe Oogst. Lees de complete reportage op de website van LTO-ledenblad Nieuwe Oogst.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Nieuwe Oogst
Beeld: Kim Lakerveld
Bron: Nieuwe Oogst