NVP heeft vertrouwen dat te hoge DGF heffing wordt gecorrigeerd
Dat meldt de NVP vrijdag 1 februari in haar nieuwsbrief. In 2018 ontvingen pluimveehouders een hoge DGF heffing om tekorten weg te werken. De overgangsregeling, bedoeld voor koppels kippen die zowel in 2017 als 2018 op het bedrijf zaten, resulteerden een heel aantal situaties in te hoge heffingen, doordat in beide heffingen feitelijk twee keer werd meebetaald aan de tekorten.
„Het Ministerie is daarop geattendeerd en heeft in nauw overleg met de sector gewerkt aan een oplossing voor dit onbedoelde effect. Een AMvB is inmiddels in de maak om dit te corrigeren. De NVP heeft er vertrouwen in dat de onbedoeld te hoge heffingen daarmee op een goede manier worden gecorrigeerd”, schrijft de vakbond in haar nieuwsbrief.
Nieuw convenant 2020-2024
De NVP neemt deel aan een werkgroep die zich richt op het betaalbaar houden van het DGF. Draagkracht en draagvlak zijn daarbij aspecten die meespelen bij het bepalen van het uiteindelijke plafondbedrag, het bedrag waar de sector zelf maximaal voor aan de lat staat in de komende 5 jaar.
Naast verdeling van risico tussen sector en overheid wordt gekeken naar besparingsmogelijkheden in het nieuwe DGF convenant (2020-2024) dat LNV aan het voorbereiden is. Dit heeft diverse onderwerpen opgeleverd voor overleg met het Ministerie. „Binnenkort volgen expertmeetings om te zien of we monitoring programma’s kunnen versoberen”, meldt de vakbond.
„Daarbij moeten we oppassen dat we niet doorschieten en het kind met het badwater weggooien, met als gevolg meer ziekte uitbraken en export belemmeringen. De sector zal mede via een hoge bio-security moeten zorgen dat ziektes buiten de deur blijven, om het DGF betaalbaar te krijgen en houden. Al met al zijn de ontwikkelingen zorgelijk en daardoor lijkt het vooralsnog lastig de kosten substantieel omlaag te krijgen.Toch is dat van groot belang, aangezien kostenverhogingen niet leiden tot een hogere verkoopprijs voor (broed)eieren of pluimveevlees”, aldus de NVP.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders