Vooruitzichten vleeskuikenprijzen somber voor korte termijn
Goedkope Poolse en Oekraïense filets verzieken vleeskuikenmarkt
De Europese Unie blokkeerde eind april vorig jaar de import van kip en ander vlees van twintig Braziliaanse vleesbedrijven vanwege zorgen over sanitaire controles en de aanhoudende vondst van salmonella op Braziliaanse kip. Toen de grenzen in september weer opengingen, exporteerden de Brazilianen hun kipfiletquotum van het hele jaar voor heel lage prijzen naar de EU. Maar het is niet alleen Braziliaanse kip die de markt verziekt, weet sectorspecialist Jeroen van den Hurk van de Rabobank: „De afgelopen jaren waren de vleeskuikenprijzen goed. Het gevolg hiervan is dat er veel nieuw is gebouwd in Polen, Roemenië en Hongarije, maar ook in België en Frankrijk.”
Inkoopdirecteur Arie Endendijk van Plukon beaamt dat. „In Polen zag je sommige bedrijven in twee jaar vertienvoudigen.” Het afgelopen jaar groeide de Poolse vleeskuikenproductie met 5 procent. Polen slacht wekelijks circa 20 miljoen vleeskuikens; ongeveer het dubbele aantal van Nederland.
Van den Hurk: „Door de hoge filetprijzen in de EU was het voor veel landen aantrekkelijk om filets te exporteren naar de EU. Daardoor werd het aanbod snel groter dan de vraag en daalde de Nederlandse vleeskuikenprijzen vanaf oktober ineens fors.” De sectorspecialist voorziet pas in de tweede helft van het jaar een kentering omdat vraag en aanbod dan pas weer op elkaar zijn afgestemd.
Krapte in week 6 en 7
Algemeen directeur Klaas Heijs van slachterij van Frisia Food uit Haulerwijk (FR) en commercieel manager Wim Haverkotte van kipverwerker Nijland uit Goor (OV) zijn positiever gestemd. Heijs schat in dat de prijzen in februari stijgen. Haverkotte: „Ik verwacht dat de vleeskuikenprijzen de komende tijd stabiel blijven. Met Kerst zijn er in die twee weken minder kuikens opgezet waardoor er in week 6, 7 en 8 mogelijk krapte kan ontstaan en de prijzen mogelijk stijgen.”
Vlak voor Pasen, dat dit jaar op 21 en 22 april valt, neemt de vraag naar kip jaarlijks toe, weet Haverkotte. Hij verwacht dan ook dat de vleeskuikenprijzen in de weken voor Pasen stijgen. Afhankelijk van het weer nemen de prijzen vervolgens verder toe, schat Haverkotte in. „Als de temperaturen eind april al oplopen tot 25 graden, gaan veel Nederlanders barbecueën en stijgt de vraag naar kip.”
Vakblad Pluimveeweb
Lees het complete marktverhaal over de huidige vleeskuikenmarkt en de vooruitzichten voor de korte termijn vrijdag 1 februari in vakblad Pluimveeweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.