Ter Heerdt geeft volledige openheid over vogelmijtstatus opfokhennen
„Voorkomen is beter dan genezen is een veel gehoorde uitspraak die zeker ook van toepassing is op vogelmijten, die ook wel bloedluizen genoemd worden”, zegt Van Rooij. „De mijten zijn niet gemakkelijk te bestrijden, doordat zij zich schuilhouden in gaten en kieren van de stal. Ze zijn vaak pas zichtbaar bij grote aantallen als de gaten en kieren al bezet zijn en ze zich gaan clusteren in trosjes aan het systeem.”
Het afleveren van vogelmijtvrije opfokhennen is al jarenlang het streven binnen de opfokorganisatie. Om de insleep van ziekteverwekkers zoals de vogelmijt binnen opfokbedrijven tot een minimum te beperken introduceerde Ter Heerdt in 2011 het 100-punten systeem. Hierbij kunnen opfokkers punten behalen voor alle zaken die een positieve bijdrage leveren aan de hygiënestatus en de biosecurity op het opfokbedrijf. Denk hierbij aan het gebruik van stalspecifieke bedrijfskleding, douches, ongediertebestrijding enzovoorts.
Bloedluisvrije opfok
In 2018 heeft de opfokorganisatie zich een nieuw doel gesteld: Een gecontroleerde bloedluisvrije opfok. „We willen dit doel realiseren door een combinatie van preventie (100-punten systeem) en gestructureerde monitoring”, legt Van Rooij uit.
Ter Heerdt heeft Julian Huijboom, pluimveedierenarts in opleiding, gevraagd voor het ontwikkelen van een betrouwbaar en vooral praktisch monitoringsprogramma in de opfok. De meest betrouwbare methode om een vogelmijtpopulatie te monitoren is het systematisch controleren van valletjes, stelt de opfokorganisatie. Huijboom ontwikkelde en testte verschillende prototypes. Deze valletjes voldoen aan de volgende eisen:
- Betrouwbaar: aantrekkelijke schuilplaats voor de vogelmijt
- Arbeidsvriendelijk: makkelijk te monteren en controleren
- Duurzaam: ‘kip proof’, zodat ze een lange periode in de opfok kunnen blijven hangen
„Vooral dat laatste was nog even een uitdaging, aangezien de nieuwsgierige opfokhennen het interessant vinden om het karton uit het valletje te trekken”, zegt Huijboom.
Twintig valletjes per stal
Ter Heerdt startte november 2018 met het monitoringsprogramma in de opfok, waarbij 20 tot 40 gestandaardiseerde vogelmijtvalletjes op strategische plaatsen in de opfokstallen zijn gemonteerd en worden gecontroleerd. De valletjes blijven de hele ronde hangen, zodat ze periodiek gecontroleerd kunnen worden en de opfokker indien nodig kan behandelen.
„Ik heb nog geen mijten aangetroffen in opfokstallen sinds de start van het monitoringsprogramma in november”, zegt Huijboom. De opfokbegeleiders nemen het stokje straks van Huijboom over en controleren tijdens ieder bedrijfsbezoek de valletjes.
Openheid over vogelmijtstatus opfokhennen
Ter Heerdt geeft leghennenhouders volledige openheid over de vogelmijtstatus in de opfok. „De toekomstige eigenaar van de opfokhennen kan de valletjes controleren tijdens een bezoek aan het opfokbedrijf”, vertelt Van Rooij.
„Uiteindelijk controleren dierenartsen aan het eind van elke opfokronde, naast het verplichte salmonella- en bloedonderzoek, de valletjes op de aanwezigheid van vogelmijten. Ook deze informatie communiceren we naar leghennenhouders.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ter Heerdt kuikens en hennen