Attero breidt onderzoek uit na vrijkomen dioxine
Pluimveehouders vrezen forse schade na vrijkomen dioxine
Wageningen Universiteit (WUR) is gevraagd een ontwerp van het aanvullend onderzoek op te stellen en de uitvoering ter hand te nemen. „Het onderzoek zal naar verwachting een maand in beslag nemen”,zegt Jan Bloemerts, bestuurder LTO Noord provincie Drenthe. Pluimveehouders met een vrije uitloop zullen deze of volgende week benaderd worden, hier ligt een hogere urgentie. Attero heeft aangegeven het dossier op te willen pakken aan de hand van vragen om zoveel mogelijk handelingsperspectief voor ondernemers in de bedrijfsvoering te bieden.”
Meer inzicht in gevolgen brand
Afgelopen week voerde Bloemerts een gesprek met Attero en de universiteit over de gevolgen van het vrijkomen van dioxine bij een brand in een grote loods met plastic bij Attero. „Het is nodig meer onderzoek te doen en meer zicht krijgen op de gevolgen van de brand. Er is nog te weinig specifieke informatie. Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een incidentenonderzoek uitgevoerd, WUR gaat de omvang van het effectgebied beter duiden om daarna in te zoemen op de sectoren in het gebied. LTO Noord is afgelopen weken benaderd door tal van boeren uit het gebied die zich zorgen maken. „De belangrijkste vraag die ze hebben is wat het voor hen betekent en wat ze moeten doen.”
Na onderzoek van het RIVM in een eerder stadium en dat uitwees dat er dioxine was vrijgekomen, is boeren aangeraden te stoppen met begrazing in het gebied. Het gras en de gewassen zijn niet geschikt voor veevoer. Pluimveehouders hebben de aanbeveling gekregen kippen binnen te houden. „Het is zuur, maar te allen tijde moeten we zien te voorkomen dat eventueel besmette producten in de voedselketen terechtkomen”, zegt Bloemerts.
Forse kostenpost
Vooral pluimveehouders maken zich zorgen en vrezen een forse kostenpost. „De kippen moeten in tegenstelling tot veel ander vee naar buiten om aan de kwaliteitseisen van hun afnemers te voldoen. Nu moeten de pluimveehouders de kippen binnenhouden. Als ze de kippen te lang binnen moeten houden (langer dan 12 weken), kunnen ze niet meer dezelfde prijs voor hun eieren vragen”, aldus Bloemerts.
Vandaag heeft Bloemerts een gesprek met mensen uit het gebied op zich nog nader op de hoogte te stellen van de situatie. „Zo hopen we nog meer zicht te krijgen waar het verstandig is om onderzoek te doen en de monsters te nemen.”
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Susan Rexwinkel