Wat is de invloed van fijnstof uit de pluimveehouderij op de gezondheid van omwonenden?
Die vraag beantwoordt professor Dick Heederik van de Universiteit Utrecht woensdag 13 februari op het Fijnstof Event. Heederik is hoofdonderzoeker van het Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) onderzoek. In de eerste twee VGO-onderzoeken brachten de onderzoekers de gezondheid van omwonenden van veehouderijen in Brabant in kaart. Momenteel loopt een derde VGO-onderzoek in Utrecht, Gelderland en Overijssel. Hierbij wordt ook onderzocht wat de invloed is van endotoxinen uit de veehouderij op de gezondheid van omwonenden.
Uit het eerste VGO onderzoek bleek dat de kans op longontsteking iets hoger is, wanneer iemand dicht bij een pluimveebedrijf woont. „We hebben vergeleken of omwonenden van een veehouderij meer kans hadden op longontsteking, andere longaandoeningen en allergieën en hebben studies naar longfuncties gedaan”, vertelt Heederik.
‘Pluimveehouderij niet alleen verantwoordelijk’
„Na publicatie van het eerste VGO onderzoek, gaf de landelijke politiek en de landelijke media de pluimveehouderij de schuld. Dat is niet terecht. Andere veehouderij sectoren stoten ook fijnstof, ammoniak, geur en endotoxinen uit”, zegt Heederik. Hoe groot de invloed van de pluimveehouderij is ten opzichte van andere veehouderij sectoren op de gezondheid van omwonenden, vertelt Heederik 13 februari in Barneveld.
Het evenement is verdeeld in drie dagdelen. De ochtend is voor studenten, de middag voor bedrijfsleven en overheden en de avond voor de pluimveehouders. Bekijk hier uw programma: pluimveehouders, erfbetreders en omgevingsdiensten en studenten. Meld u hier aan voor het evenement.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek, Universiteit Utrecht