Hoe groot is de invloed van de pluimveehouderij op de totale fijnstofconcentratie?
Die vraag beantwoord Rik van de Weerdt, arts medische milieukunde en toxicoloog van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) van de veiligheid- en gezondheidsregio Gelderland-Midden woensdag 13 februari op het Fijnstof Event.
Fijnstof is afkomstig van meerdere bronnen. Naast de pluimveehouderij stoten de industrie en het verkeer fijnstof uit. Van de Weerdt onderzocht de herkomst van fijnstof in de gemeenten Barneveld, Ede, Scherpenzeel en Renswoude.
Effect van maatregelen
Hij ontwikkelde een zogeheten dashboard waarin effecten van fijnstof reducerende maatregelen zichtbaar worden op de fijnstofconcentratie in een gebied. „De vier gemeenten in de regio Foodvalley streven naar 30 procent fijnstofreductie. Met behulp van het dashboard kunnen gemeenten scenario’s nabootsen. Stel dat de gemeente beslist dat pluimveehouderijen de fijnstofuitstoot met 50 procent moeten verlagen, dan geeft het dashboard aan hoeveel invloed dit heeft op de totale fijnstofconcentratie in de gemeente”, verklaart Van de Weerdt.
Tijdens het Fijnstof Event presenteert Van de Weerdt hoe groot de invloed van iedere bron is op de fijnstofconcentratie in de regio Foodvalley.
„Veel fijnstof in de Nederlandse lucht is afkomstig van het buitenland. Zo stoot het Duitse Ruhrgebied veel fijnstof uit die in de Nederlandse lucht terechtkomt. De Nederlandse regering heeft geen invloed op de fijnstofuitstoot van het buitenland. Hoewel we niet op alle fijnstofuitstoot invloed hebben, is het altijd nuttig om fijnstof te reduceren.”
Integrale oplossingen
„Fijnstof kan longkanker, hart- en vaatziekten en chronische luchtwegaandoeningen veroorzaken. Ook kunnen bewoners, in een gebied waar een hoge fijnstofconcentratie in de lucht zit, eerder last krijgen van allerlei milde gezondheidsklachten die leiden tot arbeidsverzuim, schoolverzuim en frequenter huisartsen bezoek. Dit alles brengt grote maatschappelijke kosten met zich mee. De huidige concentraties van fijnstof zijn in bepaalde gebieden in Nederland te hoog. Momenteel heeft het Rijk meer oog voor andere zaken zoals energiereductie en het klimaatakkoord en blijft fijnstofreductie onderbelicht. Daarover maak ik me zorgen. In bepaalde gebieden is de levensverwachting lager vanwege te hoge fijnstofconcentratie. Daar moeten we samen wat aan doen. Niet alleen het Rijk maar ook wij als Nederlanders door bijvoorbeeld minder te vliegen of de auto te pakken.”
Het Rijk wijst in de ogen van Van de Weerdt te vaak één sector aan als zondebok. „We moeten naar integrale oplossingen. De pluimveesector kan het fijnstofprobleem niet oplossen. De industrie of het verkeer kunnen dat evenmin.” Benieuwd naar het hele verhaal van Van de Weerdt, kom dan woensdag 13 februari naar het Fijnstof Event in Barneveld.
Aanmelden
Het evenement is verdeeld in drie dagdelen. De ochtend is voor studenten, de middag voor bedrijfsleven en overheden en de avond voor de pluimveehouders. Bekijk hier uw programma: pluimveehouders, erfbetreders en omgevingsdiensten en studenten. Meld u hier aan voor het evenement.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: RIVM, Gemeentelijke Gezondheidsdienst