Video: Aanmoedigingsprijs voor leghennenbedrijf Kakelhoeve
Van der Heijden en Van Agt begonnen in 2004 met de Kakelhoeve. De stallen hebben een binnen-uitloop om de kip extra ruimte te geven en de eieren toegevoegde waarde. Zo kunnen ze ook ’s winters naar buiten. Ook plaatsten ze direct een mestdroger, en de gedroogde mest verwerkt een afnemer tot mestkorrels voor de export. Dat biedt extra inkomsten, en er komt ook nog eens minder fijnstof vrij.
Duurzame energie en larven op het menu
Een blik het op bedrijf vertelt je vooral dat de ondernemers breed investeren in duurzaamheid: op een aantal daken liggen zonnepanelen. Die voorzien het hele bedrijf en woonhuis van stroom. Gas gebruiken ze niet, dus is het bedrijf energieneutraal. Een andere duurzame factor is het voer, dat zij zelf mengen. Dat bestaat voor circa 30 procent uit voer van een fabrikant, aangevuld met maïs, tarwe, soja, maiskolf-mix, kalksteen of eierschalen. De ondernemers proberen zoveel mogelijk ingrediënten lokaal in te kopen. Met soja lukt dat nog niet, en dus kijken ze naar andere eiwitbronnen zoals restproducten uit de levensmiddelenindustrie. Of levende larven – het natuurlijk voedsel van de kip.
Gesprekken bij de Ei-Automaat
Wat ook direct opvalt, is de ei-automaat op het erf. „We verkochten al eieren aan buren en familie, maar wilden mensen ook informeren over ons bedrijf en de pluimveehouderijsector”, zegt Peter van der Heijden. „Toen plaatsten we de automaat in een info-hut aan de weg, met informatie én onze kakelverse eieren.” De inkomsten uit de automaat komen terug in het Spoordonkse verenigingsleven: de Kakelhoeve sponsort onder meer de Spoordonkse fanfare, voetbal en carnavalsclub, de buurtvereniging en goede doelen als Running Team Oirschot.
De Ei-Automaat zorgt altijd voor veel aanloop en een praatje. Mensen zijn geïnteresseerd en laten zich informeren over het vak en de sector. Van der Heijden verzorgt de automaat en vertelt bezoekers over de pluimveehouderij. Daarnaast is Van Agt bestuurder bij de vereniging Blij met een Ei, die werkt aan de band tussen pluimveehouder en consument. Ook komen er regelmatig schoolklassen, stagiairs uit binnen- en buitenland, en mensen met een verstandelijke beperking over de vloer, en begeleiden ze op aanvraag excursies. Dat maakt de Kakelhoeve sociaal betrokken. Ze hebben een goede band met de buurt, wat bleek bij de plannen om een nieuwe stal te bouwen in 2010. Een informatieavond hierover sloegen alle genodigden af: ze hadden er op voorhand voldoende vertrouwen in.
Vernieuwing in veel factoren
Op het oog lijkt de Kakelhoeve een traditioneel bedrijf, maar innovatie is in dit geval de som der delen. Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Agrarische ontwikkeling bij de provincie Noord-Brabant, beloont de Kakelhoeve met de Agrofoodpluim: „De sector staat voor grote uitdagingen, en elke ondernemer kijkt naar zijn individuele situatie. De Kakelhoeve heeft in veel opzichten een manier gevonden om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Ze gaan goed om met hun dieren, energie, mest en de omgeving. Daarnaast zoeken ze ook nog eens actief de verbinding met de consument. Dat biedt perspectief en dat beloont de provincie Noord-Brabant graag met een Pluim.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Brabantse Agrofood 2020
Bron: Provincie Noord-Brabant