Rotgers: PBL-rapportages over landbouw en milieu controleren
De Stichting STAF heeft het PBL gekapitteld over de buitengewoon slordige rapportage over de impact van het eten van de helft minder vlees op de uitstoot van broeikasgassen. Het PBL meldde in eerste instantie dat dat een 'forse reductie' opleverde van '25 tot 40 procent minder broeikasgassen'.
STAF-projectcoördinator Geesje Rotgers (tevens onderzoeksjournalist bij het vakblad Vfocus) vertelt dat de Stichting Agri Facts het grote internationale onderzoek waarop het PBL zich baseerde, erbij heeft gepakt en nageplozen. Wat blijkt? Die reductie van '25 tot 40 procent minder broeikasgassen' moet niet worden gezien als een reductie op de totále uitstoot van broeikasgassen, maar alleen op het deel waarvoor de landbouw verantwoordelijk is, legt Rotgers uit. En dat is vastgesteld op 9 procent.
„Als iedereen in Europa 50 procent minder vlees zou eten, zou dat dus 25 tot 40 procent schelen aan uitstoot van broeikasgassen door de landbouw. Op de totale 100 procent scheelt het dan 2 tot 4 procent”, aldus Rotgers. „Immers: iemand die geen vlees eet bij de maaltijd, eet in plaats daarvan iets anders, bijvoorbeeld een sojaburger. En ook bij de teelt en productie van die grondstoffen komen broeikasgassen vrij, en dat is in het onderzoek keurig meegerekend. Daarom is de reductie niet eens zo groot.”
'Bewust gestuurd'
„Als er boven de rapportage over het onderzoek dan een kop wordt gezet in de trant van 'forse reductie broeikasgassen bij lagere vleesconsumptie', en je gaat getallen erin zetten die niet relevant zijn, en de relevante getallen laat je weg, dan wordt er bewust gestuurd”, stelt Rotgers. „Door de wijze waarop het PBL dit soort dingen neerzet, bevestig je het beeld dat vlees eten een enorme impact heeft. Instituten en organisaties die vinden dat er minder vlees gegeten moet worden, wapperen heel driftig met dit rapport.”
„Je zou denken dat je een instituut als het PBL, dat wetenschappelijke kwaliteit nastreeft, niet zou hoeven te controleren. Maar dat moet dus wél”, aldus Rotgers. „Als het gaat over landbouw- en milieu-onderwerpen, hebben we maar al te vaak gezien dat die cijfers niet kloppen.”