Wat gaan afgedankte zonnepanelen ons kosten, dat is de vraag
Ons bericht over de verhuur van daken voor zonnepanelen werd totaal bijna 32.500 keer gelezen. En…we kregen nogal wat reacties. De in ons artikel geciteerde Erwin Mesu, Energie- en subsidieadviseur bij Flinth, is het oneens met de laatste alinea. Hierin wordt volgens hem een vorm van angst gezaaid door de vergelijking te maken met asbest, wat totaal onterecht is. Hij schrijft: „Voor de recycling van zonnepanelen is reeds een Europees recycling-programma opgestart dat bij wet geregeld is, en waarvoor iedereen die nu zonnepanelen koopt al een verwijderingsbijdrage betaalt (net als bij o.a. koelkasten) om aan het eind van de levensduur de zonnepanelen te recyclen. Zonnepanelen zijn inmiddels ook al voor 96 procent recyclebaar.” Daarentegen meldde een veehouder ons dat hij desondanks 750 euro moest neertellen voor de afvoer van een aantal panelen. Deze werkwijze was bij de redactie eerder al bevestigd door een portier van een milieustraat: „Zonnepanelen afkomstig van daken van veehouderijen of akkerbouwers is gewoon bedrijfsafval, mijnheer. Daarvoor geldt bij ons een tarief van 180 euro per ton.”
Recyclen zonnepanelen
Er is wettelijk wel degelijk iets geregeld voor toekomstige afvoer van zonnepanelen. Zo is PV Cycle Nederland een collectief dat vanuit de producentenverantwoordelijkheid de inzameling en recycling van zonnepanelen regelt. Wecycle doet hetzelfde voor afgedankte elektrische apparaten en lampen. Dit zou de garantie bieden dat een eventueel faillissement van leveranciers of cowboys in de markt een rol zou spelen bij de afvoer. Maar wat er exact geregeld is, blijkt lastig te achterhalen. De site van Duurzaambedrijfsleven.nl meldt: 'Inleveren afgedankte zonnepanelen wordt gemakkelijker: Particulieren kunnen afgedankte zonnepanelen voortaan gratis inleveren bij 90 procent van alle gemeenten. Installateurs die gebruikte zonnepanelen willen afdanken, kunnen voortaan terecht bij zowel de brenglocaties van PV Cycle als van Wecycle. Het totaal aantal inleverpunten komt hiermee voor hen op 46.'
Betalen bij PV Cycle
Hieruit leren we dat de inzameling van afgedankte zonnepanelen in Nederland is geregeld en er bestaat een wetgeving voor, maar of dat ook geldt voor individuele veehouders en andere bedrijven behoeft nader onderzoek. PV Cycle, waar je in het Engels te woord wordt gestaan, regelt de inzameling en recycling van zonnepanelen en er moet in Nederland elk geval voor betaald worden. Als redactie hebben we de kosten van een pro forma-aflevering van zonnepanelen bij PV Cycle aangevraagd. Voor 100 pallets met maximaal 25 panelen zouden we nu in totaal een kleine 6.000 euro exclusief btw kwijt zijn. Volgens Bertrand Lempkowicz, PR, Marketing & Communication Manager, hangt het tarief in elk geval af van het materiaal, de ouderdom, de wijze waarop het aangeboden wordt, de hoeveelheid panelen en de logistieke kosten. Daarnaast is er sprake van een dagprijs. De woordvoerder van PV Cycle meldde dat men in verschillende EU-landen een eigen invulling kent van de verwijderingsbijdrage. In Nederland brengen de meeste groothandels de verwijderingsbijdrage tot dusverre vooraf niet in rekening.