Kipverwerker CFG neemt slachterij Frisia over
In oktober maakten beide partijen bekend intensief te gaan samenwerken. Cuparius Capital B.V., de eigenaar van CFG Poultry heef op 1 januari van dit jaar alle aandelen van Frisia Food overgenomen. Eigenaar Edwin Kuijpers is enig aandeelhouder van Cuparius Capital B.V.. Hij startte acht jaar geleden met CFG Poultry en is nu dus ook eigenaar van slachterij Frisia Food.
„Voor vleeskuikenhouders verandert er niks”, zegt Klaas Heijs, die algemeen directeur van Frisia Food blijft. „Dankzij de overname door CFG is Frisia 52 weken per jaar verzekerd van structurele afzet. CFG levert kipproducten aan foodservice bedrijven, zoals Kentucky Fried Chicken (KFC) in Nederland en het buitenland. Die foodservice bedrijven vragen goede kwaliteit reguliere kip uit het hogere segment. Die kunnen wij leveren. Als slachterij van reguliere kip waren we in het verleden overgeleverd aan de vrije markt. Op lange termijn kunnen we niet concurreren tegen Poolse en Oekraïense slachterijen omdat hun kostprijs veel lager is. Dankzij de samenwerking met CFG zijn we jaarrond verzekerd van afzet in een hoger segment”, verklaart de algemeen directeur. „Door de overname sluit het bedrijf een onrustige periode af en wordt in vol vertrouwen gewerkt aan een stabiele toekomst”, zegt Heijs.
Frisia slacht momenteel zo’n 108.000 kuikens per dag, vijf dagen en soms zes dagen per week. „We slachten nu gemiddeld 550.000 kuikens per week”, zegt Heijs.
Vierkantsverwaarding
De slachterij wil geen kuikens van gemiddeld 1,5 tot 1,6 kilo meer aan de haak maar verhoogde in de loop van vorig jaar in overleg met haar leveranciers het gemiddelde minimumgewichten naar 1,8 kilo. Dat betekent dat een vleeskuikenhouder een paar dagen later de eerste kuikens uit kan laden. „Bij een gemiddeld gewicht van 1,6 kilo krijg je ook kuikens van 0,8 kilo aan de haak. De inkoopprijs van die kuikens is duurder dan de verkoopprijs. Dat willen we niet meer omdat dit een slechte invloed op het rendement van de slachterij heeft. Elk kuiken dat aan de slachthaak belandt, moet geld opleveren zodat we vleeskuikenhouders een nette prijs kunnen betalen.”
Bovenop de uitbetalingsprijs kunnen vleeskuikenhouders bij Frisia een toeslag ontvangen als bijvoorbeeld de gemiddelde scores op voetzoollaesies onder een bepaalde puntengrens vallen. „Voor een optimale vierkantsverwaarding van het kuiken moeten we alle delen goed kunnen verwaarden ook de looppootjes”, verklaart Heijs.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Frisia Food, CFG Poultry