Nederlandse soja nog weinig interessant voor pluimveehouder
Dat zegt Henk Vermeer van Agrifirm Plant. Het gedeelte dat niet naar de humane voedingsindustrie gaat, is soja met een te laag eiwitgehalte. Daarvan kan dan nog wel veevoer gemaakt worden. Nederlandse soja kost volgens Vermeer zo’n 11 cent per kilo meer dan genetisch gemodificeerde soja uit Zuid-Amerika.
Toch ziet Vermeer ook in de Nederlandse veehouderij toekomst voor soja. „Zeker als je zelfzuivelaar bent en een verhaal te vertellen hebt aan de afnemer van je product. Als je dan kunt zeggen dat je de soja voor het veevoer zelf hebt geteeld, kan dat meerwaarde bieden. Wanneer straks de '65 procent eiwit van eigen land-eis' in gaat, kan soja ook interessanter worden.”
Zuid-Nederland geschikter
De opbrengsten van de Nederlandse soja lagen in 2018 – door de droogte – 14 procent lager dan in 2017. De variatie was echter groot. Op de percelen met de hoogste opbrengsten werd meer dan 4.300 kilogram geoogst, maar gemiddeld slechts 2.683 kg. Vermeer: „Binnen Nederland zie je ook variatie in opbrengsten. De zuidelijke provincies oogsten gemiddeld 400 à 500 kg soja per hectare meer dan de noordelijke provincies. De omstandigheden voor sojateelt zijn in het zuiden beter, omdat het gewas veel behoefte heeft aan zonlicht en warmte.”
In Nederland stimuleren drie provincies in 2019 de teelt van soja. Gelderland betaalt 70 euro per ton soja, Limburg 53 euro per ton en Noord-Brabant 43 euro per ton. In totaal groeit er in Nederland jaarlijks zo’n 550 hectare soja.