Let op met dakverhuur voor zonnepanelen
Relatief nieuw is dat Essent met ‘DakVrienden’ bedrijven wil ondersteunen met opruimen en vervangen van minimaal 800 vierkante meter asbestdak op basis van het meter-voor-een-meter-concept door zonnepanelen. Asbestdaken waarop Essent geen panelen legt, zult u zelf moeten saneren. Er blijkt sprake te zijn van het herplaatsen van ‘een standaard dak’, en het vestigen van een opstalrecht en na twintig jaar draagt Essent de zonnepanelen over aan de verhuurder. Of het aanbod aantrekkelijk is, is een kwestie van uitrekenen. Essent is overigens niet de eerste grote partij die met een dergelijk - feitelijk - huuraanbod van het dak komt. Zowel FrieslandCampina als Agrifirm bieden via dezelfde GroenLeven de mogelijkheid aan om uw dak te verhuren.
Dak verhuren
De SDE-subsidie is bijna altijd de eerste stap als je met zonnepanelen aan de slag wilt. Als een boer zijn dak wil verhuren voor zonnepanelen, zal een marktpartij dit alleen doen als er SDE-subsidie wordt toegekend aan de locatie. Een belangrijke voorwaarde voor een SDE-subsidie is de aanwezigheid van een grootverbruikersaansluiting, of dat deze wordt aangelegd (een aansluiting van minimaal 3x100 A). Meestal wordt de SDE-subsidie direct op naam van de huurder aangevraagd. Echter, Flynth ziet regelmatig dat ondernemers na toekenning van de SDE-subsidie zich bedenken en liever toch zelf willen investeren in zonnepanelen. Erwin Mesu van Flynth: „Dat komt omdat ze zich vaak pas later in de materie gaan verdiepen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld wie de aanleg of de verzwaring van de aansluiting betaalt en wie de kosten van de hogere jaarlijkse vastrechtkosten van die aansluiting neemt. Ook wordt dan pas vaak de vraag gesteld of het dak wel sterk genoeg is voor alle zonnepanelen.”
Dure zonnepanelen
Vaak levert de huurder van het dak zelf de zonnepanelen. Regelmatig wordt als eis gesteld dat de boer bij hem de zonnepanelen koopt. Pas daarna wordt de SDE-subsidie overgedragen. De offertes voor die zonnepanelen liggen vaak ruim boven de huidige marktprijzen. Dit kan erg prijzig worden. In de praktijk kan dit leiden tot ingewikkelde situaties. De SDE-subsidie staat namelijk niet op naam van de ondernemer, maar van de huurder van het dak. Voor het zelf investeren in zonnepanelen is de ondernemer vervolgens volledig afhankelijk van de bereidheid van de huurder om de SDE-subsidie over te dragen. Hierin heeft de huurder een monopolypositie.
SDE-subsidie op eigen naam
Flynth adviseert dan ook op haar website: ‘denk voordat u de SDE-subsidie aanvraagt goed na, of u wel of niet zelf wilt investeren.’ Erwin Mesu: „Vaak is het interessanter om eerst op eigen naam de SDE-subsidie aan te vragen. Dan behoudt de boer zelf de regie en kan hij later altijd alsnog besluiten om de beschikking over te dragen aan een huurder van zijn dak. Duidelijke afspraken over gebruik van de ‘eigen’ opgewekte stroom, de overname van de zonnepanelen na een bepaalde looptijd tegen de eventuele resterende marktstroom. Realiseer u dat verhuren over lange periodes gaat: het is maar de vraag of 20 jaar of soms zelf 25 jaar voor de ondernemers in kwestie wel aantrekkelijk is.” Een bestaand huurcontract kan namelijk bij staking van de bedrijfsactiviteiten of het aangaan van vormen van samenwerking een belemmering vormen bij de onderhandelingen.
Zonnepanelen opruimen
Eén aspect van zonnepanelen heeft in de huidige klimaatdiscussie heeft nog maar weinig aandacht: hoe gaan we om met de afvalberg die we mondiaal krijgen als na 20-30 jaar de houdbaarheidsdatum van de cellen overschreden is. En voor chemisch afval betaalt u de hoofdprijs. Zonnepanelen bevatten net als asbest schadelijke stoffen. En het is nog steeds niet uitgekristalliseerd hoe zonnepanelen in de toekomst gerecycled moeten worden. Een ding is zeker: de boer die investeerde of verkeerde keuzes maakte, zal net als met asbest de lasten hiervan in de toekomst moeten dragen. Wees alert en houd ook hiermee rekening bij het aangaan van overeenkomsten en het maken van keuzes! Anticipeer dus op de toekomst door u af te vragen wat u hierover alvast kunt vastleggen.