Subsidieregeling voor zonne- en windenergie op 12 maart open
Minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, is voor 2019 van plan om een verplichtingenbudget van 10 miljard euro beschikbaar te stellen voor SDE+-projecten. Voor 2018 was dat nog 12 miljard euro. „Ik ga ervan uit dat met een budget van 10 miljard euro voldoende ruimte wordt geboden aan nieuwe projecten om koers te houden richting een hoger aandeel hernieuwbare energie en daarmee een CO₂-reductie van 49 procent in 2030”, schrijft de bewindsman in een brief aan de Kamer op 21 december.
„De eerste ronde staat open van 12 maart 2019 tot en met 4 april 2019 en heeft een verplichtingenbudget van 5 miljard euro. Daarnaast voorzie ik een tweede openstellingsronde in het najaar met eveneens een verplichtingenbudget van 5 miljard euro.”
De regeling Stimulering Duurzame Energieproductie is een van de middelen om Nederland minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. De subsidie zoals RVO.nl die toewijst, is een maximumbedrag. De uiteindelijke hoogte wordt per jaar berekend op basis van de hoeveelheid subsidiabele hernieuwbare geproduceerde energie en een vastgesteld correctiebedrag. De subsidie geldt tot een maximum aantal vollasturen en heeft een maximale looptijd, afhankelijk van de categorie. Voor de categorieën windenergie, zon-PV, geothermie en zonthermie is de subsidieperiode vijftien jaar.
Kostprijs
De kostprijs voor de productie van hernieuwbare energie binnen de SDE is vastgelegd in het basisbedrag voor de technologie. Dit is een gemiddelde: de som van investerings- en exploitatiekosten, plus een redelijke winstmarge, gedeeld door de te verwachten hoeveelheid geproduceerde duurzame energie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt een basisbedrag per categorie per SDE+ ronde vast. Het fase- of basisbedrag dat de boeren in hun subsidiebeschikking vermeld krijgen, geldt vervolgens de gehele subsidieperiode.
SDE+ bijdrage
De SDE+ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van hernieuwbare energie en de marktwaarde van de geleverde energie: maximum basisbedrag – correctiebedrag. De hoogte van de SDE+ bijdrage is daarmee afhankelijk van de ontwikkelingen van de energieprijs. Bij een hogere energieprijs wordt de SDE+ subsidie minder, maar ontvangt de ondernemer meer van zijn energieafnemer. Bij een lagere energieprijs geldt het omgekeerde. De berekeningswijze van de voorlopige correctiebedragen 2019 staat in PBL-notitie 3391. RVO.nl betaalt voorschotten voor de verwachte subsidiabele energieproductie in het komende jaar. Die voorschotten corresponderen met 80 procent van de subsidiabele energieproductie.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Ministerie van Economische Zaken, Klimaat