Erkenning Vlaamse pluimveeslachterij Lammens ingetrokken wegens salmonellabesmetting
„De sluiting kwam na enkele inspecties van onze controleurs”, klinkt het bij het FAVV. „Ze leverden onvoldoende inspanningen om een aantal vastgestelde problemen om te lossen.” Het bedrijf tekende beroep aan tegen de beslissing, maar de beroepscommissie volgde het FAVV. Daarop besloot minister Ducarme om de erkenning van de slachterij in te trekken. „We nemen deze beslissing niet voor ons plezier, maar het gaat nu eenmaal om een reëel risico voor de volksgezondheid”, aldus het FAVV. De voorbije maanden moest Lammens al drie keer vleesproducten terugroepen wegens mogelijke salmonellabesmetting.
Het bedrijf trekt nu naar de Raad van State tegen de intrekking van zijn vergunning. „ Het klopt dat het FAVV al sinds 2015 op maatregelen aandringt, maar de familie Lammens heeft daar relatief weinig op ingezet”, zegt directeur Koen Goossens van de slachterij in het Vlaamse dagblad Het Nieuwsblad. „Ondanks de financiële moeilijkheden heb ik de voorbije maanden als crisismanager ruim 800.000 euro investeringen doorgevoerd in maatregelen tegen salmonellabesmetting.”
„Ik wil ook benadrukken dat het salmonellaprobleem zich uitsluitend voordeed in onze bereidingsafdeling”, gaat Goossens verder. „Die hadden wij nog voor de intrekking spontaan stilgelegd om het probleem met experts aan te pakken. Dat we onze bereidingsvergunning kwijt zijn, daar kan ik nog mee leven. Maar dat ook onze snij- en slachtvergunning werd ingetrokken, is een brug te ver. Op 3 januari trekken wij naar de Raad van State. Ik maak mij sterk dat we onze snij- en slachtactiviteiten al op 7 januari kunnen hervatten.”
Mol in bedrijf
„Met de procedure in kortgeding hopen we op 7 januari weer te kunnen slachten en snijden. Op 14 december hadden we zelf al proactief beslist om de bereidingen stop te zetten. Dat op 21 december ook onze slacht- en snijvergunning ingetrokken werd, is een schok voor ons. In die afdelingen is nooit salmonella aangetroffen. We maken geen bereide producten meer, tot er klaarheid is", zegt een strijdvaardige Goossens tegen de regionale televisiezender Focus & WTV.
De bedrijfsleiding staat naar eigen zeggen voor een raadsel. De slachterij, die onlangs nog het herstelplan voor een bedrijf in moeilijkheden goedgekeurd kreeg, sluit sabotage door een interne medewerker niet uit. „Samen met de professor De Zutter van UGent trachten we de problematiek aan te pakken. Het is heel gek. Eén op twintig monsters geeft een licht positieve melding. Zitten we met een mol? We gaan dat uitzoeken", zegt Goossens.
Lammens levert kippenvlees aan drie grote klanten: Carrefour, de Colruytgroep en slagerijketen Renmans. Die laatste twee hebben de samenwerking voorlopig opgeschort. Het bedrijf stelt 175 mensen te werk. Bekijk de video van het interview met directeur Koen Goossens op Focus & WTV op de website van de van de regionale tv-zender.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Vlaams infocentrum land-en tuinbouw, Belga, Het Nieuwsblad, Focus, WTV