'Nauwelijks grondeieren in nieuwe vleeskuikenouderdierenstallen'
Op 24 januari vorig jaar nam hij in het Belgische Zonnebeke twee identieke stallen van 15 bij 95 meter (binnenwerk) voor ieder 11.500 vleeskuikenouderdieren, inclusief hanen in gebruik. Pluimveeweb.nl plaatste vorig jaar deze fotoreportage.
De opstap van de beun is met 15 centimeter erg laag. In het begin van de ronde schonk hij extra aandacht met het op stok doen van de dieren en minimaal vijf keer per dag de grondeieren verwijderen. Dat wierp zijn vruchten af, mede doordat het aantal grondeieren erg laag was.
Rood licht niet gebruikt
De 24-jarige vleeskuikenouderdierenhouder koos voor LED verlichting, waarmee hij indien nodig kan overschakelen naar rood licht. Hoewel er vanaf de opstart pikkerij was in één stal gebruikte hij het rode licht nog niet.
„Mijn vleeskuikenouderdieren kwamen van twee opfokkers. Bij één koppel zat er vanaf de opfok pikkerij in. Door de verlichting te dimmen, de daglengtes iets in te korten, kwamen de hennen in die stal na 26 weken, twee weken later dan de andere stal, in productie. Daardoor verdween langzamerhand de pikkerij. Die koppel hennen was ook niet uniform. Er zaten veel kleine hennen tussen, die vlak voor aankomst in de stal verdrongen werden door de grote hennen bij de voerlijnen. Aangezien ik voldoende voerbaklengte heb, konden de hennen makkelijk bij het voer en trokken de gewichten snel bij. Ik heb geen extra uitval gehad als gevolg van de pikkerij. Ook vond ik het niet nodig om het rode licht te gebruiken. Wellicht dat ik het rode licht in de toekomst nog wel een keer nodig heb”, verklaart Vanrolleghem.
Uniform eigewicht
De pluimveehouder draait dagelijks twee keer de eieren af. „Meestal ben ik vlak voor 12 uur klaar met afdraaien van de eieren. Van 16.00 tot circa 18.00 uur draai ik voor de tweede keer de eieren af. De tijd daartussenin gebruik ik om hennen en hanen te wegen, voor onderhoud, ongediertebestrijding of om met adviseurs te praten.”
Vanrolleghem, die opgroeide op een gemengd bedrijf met onder meer vleeskuikens, is erg enthousiast over zijn eigen pluimveebedrijf. „Ik vind het mooi om mijn eigen bedrijf te managen en geniet ervan tussen de dieren te lopen. Ook ben ik erg trots op de goede resultaten in mijn eerste ronde.”
„Zo waren mijn eieren erg uniform qua gewicht. Mijn vader heeft vorig jaar twee rondes vleeskuikens uit mijn broedeieren gehad. Dat waren zijn beste rondes ooit. Hij is al twintig jaar vleeskuikenhouder, maar heeft nog nooit zo’n uniforme kuikens gehad. De voederconversie en groei zijn nog nooit zo goed geweest. Dat motiveert mij enorm om het de komende rondes weer zo goed te doen.”
3 weken leegstand
4 december zette hij zijn tweede koppel op. Deze hennen en hanen kwamen ook van twee opfokkers, maar waren vanaf de opfok wel allemaal uniform. De eerste ronde hield hij zijn dieren tot 61 weken aan. Zijn stallen stonden drie weken leeg. „Dat was kort dag. Ik heb niet alle onderhoudswerkzaamheden af kunnen ronden in die korte periode.”
Lees meer over de ervaringen van Philip Vanrolleghem in zijn nieuwe stallen in vakblad Pluimveeweb, die vrijdag 1 februari is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Familie Vanrolleghem